2015. május 20., szerda

Eurovíziós dalfesztivál — Boggie bejutott a döntőbe

Csemer „Boggie” Boglárka a Wars For Nothing című dallal jutott a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába. Ezzel Magyarország egymás után ötödször jutott a dalverseny döntőjébe.


Csemer Boglárka, Boggie, Eurovíziós Dalfesztivál, Wars for Nothing,
Boggiet a Wiener Stadthalle színpadán négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte. Fotó: Georg Hochmuth/EPA/MTI
Boggie a verseny első elődöntőjében a 16 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így lett a 27-es döntő résztvevője.

A Wars For Nothing háborúellenes dal, amelyet az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével közösen írt. A produkció alatt látványos háttérvetítés volt: a kivetítőn géppisztolyokból bontakozott ki egy fa, mely a végére kizöldült.A keddi 16 elődöntősből a tíz továbbjutót úgy választották ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Spanyolország, Ausztria, Franciaország és Ausztrália részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A verseny első elődöntőjéből tíz dal jutott a szombati döntőbe: a magyar versenyzőn kívül Albánia, Örményország, Oroszország, Románia (Voltaj: De La Capăt/All Over Again), Görögország, Észtország, Szerbia, Grúzia és Belgium képviselője lehet ott a fináléban.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion
Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt kisebb-nagyobb megszakításokkal a Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly Kállay-Saunders András és a Running az előkelő 5. helyen végzett.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI