2015. május 15., péntek

Elítélték Ponta jobbkezét

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság pénteken Liviu Dragneát, a Ponta-kormány közigazgatási és regionális fejlesztési miniszterét.


Dragnea condamnat, dragnea condamnat, Liviu Dragnea, választási csalás, DNA, Románia, victor ponta, traian basescu
Victor Ponta és Liviu Dragnea. Fotó: Mihaela Cojocariu/Mediafax
Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökét, a 2012-es — az akkori államfő, Traian Băsescu leváltásáról kiírt — népszavazással kapcsolatos korrupciós perben találták bűnösnek.

A korrupcióellenes ügyészség választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Dragneát, akit azzal gyanúsítottak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Băsescu leváltását eredményezte volna.

Az ügy másik 74 vádlottja felfüggesztett büntetést vagy felmentő ítéletet kapott. Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelsőbb bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.

Pontát is kihallgatták


A 2013 őszén kezdődött perben Victor Ponta miniszterelnököt tanúként idézte be a bíróság. Ponta a védelem tanújaként elmondta:
  • az SZDP kizárólag törvényes eszközökkel mozgósított,
  • a részvételi adatok begyűjtését célzó hálózatot a szavazás napján kizárólag tájékozódásra használták.
Ponta akkor újságírók előtt kijelentette: szerinte Dragneát igazságtalanul vádolják azzal, hogy politikai haszonszerzés céljából vetette latba befolyását, hiszen minden választási kampány erről szól.

Még a halottak is szavaztak


A bíróság több mint száz olyan (autóbuszokkal Bukarestbe szállított) tanút is beidézett három olténiai megyéből, akik azt vallották, hogy nem szavaztak a 2012-es referendumon, aláírásukat és személyi adataikat mások hamisították a részvételi ívre.

Dragnea ártatlannak mondta magát, és az ítélethirdetés előtt kijelentette: ha mégis bűnösnek találja a bíróság, lemond kormányzati és párttisztségeiről.

2012 júliusában a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Băsescut. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI