2015. május 21., csütörtök

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. 


Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Erdély, hit, katolikus egyház, magyarság, pünkösd, pünkösdi búcsú, Székelyföld, Boldogasszony zarándokvonat,
Utasok a Boldogasszony zarándokvonaton. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A vonat Erdélyben Kolozsváron és Marosvásárhelyen áll meg.

A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, szombaton pedig a csíksomlyói búcsún vesznek részt a zarándokok.

A zarándoklat záró eseménye vasárnap, a Gyergyószentmiklós főterén bemutatott szentmise lesz, amelyen Böjte Csaba ferences szerzetes mondja a szentbeszédet.

Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Erdély, hit, katolikus egyház, magyarság, pünkösd, pünkösdi búcsú, Székelyföld, Boldogasszony zarándokvonat,
A vonattal útra kelő mintegy nyolcszáz zarándokot indulás előtt Beer Miklós váci megyés püspök áldotta meg. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadják a zarándokokat, akiknek szavait közvetítik a vonatrádión is. A szervezők tájékoztatása szerint Kolozsváron mások mellett Mile Lajos kolozsvári főkonzul is köszönti majd a vonat utasait.

Csíksomlyó Expressz — Székely Gyors


A másik zarándokvonat, a Csíksomlyó Expressz éjfélkor indul Szombathelyről, majd Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozik hozzá péntek hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló szerelvényként indul Erdélybe.

Hazalátogat Tóásó Előd


A vonatok mellett számos plébániai és más közösség szervez buszos zarándoklatot Csíksomlyóra.


Az egyiken ott lesz a Bolíviából nemrég kiszabadult Tóásó Előd is, aki 2009-es bolíviai letartóztatása óta először látogathat haza szülőföldjére. Tóásót Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere hívta meg, hogy csatlakozzon a kerület és a helyi katolikus plébánia által szervezett zarándoklathoz.
Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
▼ KAPCSOLÓDÓ:
 Zelenka Brigitta: Csíksomlyó felé
 Megújul a Hármashalom-oltár
► Duna TV - Mária Rádió: A csíksomlyói búcsú élő közvetítése

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI