2015. május 15., péntek

Elhunyt B.B. King

A világhírű amerikai bluesgitárost — aki tavaly októberben rosszul lett a színpadon egy chicagói fellépés során, és rövid kórházi tartózkodás után otthoni ellátást kapott — álmában érte a halál.


B.B. King, elhalálozás, zene, BB King dead, bb king dead
B.B. King — a legendás zenész, akit a blues királyaként emlegettek, Las Vegasban hunyt el csütörtökön
A 89 esztendős zenész több mint húsz éve élt 2-es típusú cukorbetegséggel, és az elmúlt hónapokban számos alkalommal szorult kórházi kezelésre.

A 15-szörös Grammy-díjas gitárművészt minden idők egyik legjobb gitárosaként tartja számon a szakma, sok millió lemezét adták el világszerte. A Rolling Stone magazin 2003-ban harmadik helyre sorolta Jimi Hendrix és Duane Allman után.

King, aki egy Lucille-nek becézett Gibson gitáron játszott számos gitárosra volt nagy hatással, köztük Eric Claptonra. Elismertségét jelzi, hogy a beválasztották a rock and roll és a blues halhatatlanjai közé is.


A gyerekkorától zenélő King új rajongókat nyert meg a bluesnak olyan szívből jövő dalaival és szárnyaló gitárzenéjével, mint a The Thrill Is Gone.

Tavaly októberben King a chicagói House of Blues koncertcsarnokban lépett fel, amikor hirtelen rosszul lett; kiszáradást és kimerültséget állapítottak meg nála, ezért turnéjának hátralévő koncertjeit lefújták.

Háttér


B. B. King 1925. szeptember 16-án született Riley B. King néven, egy Mississippi állambeli ültetvényen.


Gyermekkora munkával telt, szabad idejében egy gospelkórusban énekelt. Időközben megvette első hangszerét, amelyen maga tanult meg játszani; igazán komoly hangszerhez csak 16 évesen jutott.

1946-ban autóstoppal Memphisbe, a Mississippi-delta zenei fővárosába utazott, ahol nagybátyja, az elismert blueszenész, Bukka White vette szárnyai alá. 1948-tól szerepelt a rádióban, immár Beale Street Blues Boy, majd Blues Boy King néven, végül a B.B. King művésznév mellett kötött ki.

1949-ben elkészült első felvétele, 1951-ben először került fel dala a slágerlistára; 1985-ig összesen 74-szer szerepelt a Billboard-listán, a The Thrill is Gone még a poplistákat is megjárta.

Hosszú pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Elvis Presley, John Lee Hooker, Chaka Khan, Eric Clapton vagy a U2. Karcosan mély éneke, egyedi gitárkezelése blueszenészek nemzedékeinek szolgált mintaképül, nemrégiben harmadiknak rangsorolták minden idők 100 legjobb gitárosa közül.

Több mint hetven lemeze jelent meg (nem számítva a több száz válogatásalbumot), 15 ezernél több fellépést vállalt, 15 Grammy-díjat és Grammy-életműdíjat is kapott, a rock and roll halhatatlanja és több egyetem tiszteletbeli doktora volt. 2004-ben Ligeti György zeneszerzőnek és neki ítélték oda a „zenei Nobel-díjként” is emlegetett Polar-díjat. 2006-ban a legmagasabb amerikai polgári elismerésben, az Elnöki Szabadságérem kitüntetésben részesült.

Öt kontinens csaknem 70 országában adott koncertet, Magyarországon 1996-ban és 1997-ben lșpett fel, de 2009-es turnéján is érintette Budapestet, ami azért volt örömteli meglepetés, mert 2006-ban egy búcsúturnén már elköszönt az öreg kontinenstől. 2008-ban, jóval túl a nyolcvanon egy, a gyökerekhez visszatérő, élő lemezzel örvendeztette meg rajongóit, 2012-ben életművét összefoglaló, több lemezes válogatása jelent meg Ladies and Gentlemen... Mr. B.B. King címmel.

Lucille


Életének legfontosabb szereplője Lucille volt, „aki” nem a felesége (bár ebből is volt neki kettő, gyereke pedig állítólag tizenöt), hanem szeretett gitárja. A legenda szerint az ötvenes években egy koncertjén két férfi összeverekedett egy nő miatt, ezt követően tűz támadt, ő pedig életét kockáztatva mentette ki a lángokban feledett gitárját. Amikor megtudta, hogy az épület egy Lucille nevű nő miatt dőlt romba, emlékeztetőül így nevezte el a gitárját.

Amíg az Úr...


Fénykorában évente 300-nál több fellépése volt, s még a hetvenedik évén túl is száz koncertet vállalt évente. Egyebek között erre mentek rá házasságai is. Még 70 évesen is évi 260 koncertre futotta az erejéből, és bár a fellépések száma jelentősen csökkent, még az utolsó években is gyakran állt színpadra.

Két éve nyílt meg Mississippi államban a B.B. King múzeum és zenei központ, amely nemcsak névadójának állít emléket, hanem a Delta-blues zenei örökségének bemutatására és a fiatal művészek inspirálására is hivatott. Kedvenc időtöltése a repülés volt, pilótaengedéllyel is rendelkezett, kedvenc énekese pedig - meglepő módon - Frank Sinatra volt.

B.B. King egyszer azt mondta: amíg az Úr nem hívja, játszani fog. Hosszú életének titkát abban jelölte meg, hogy boldog ember, míg a blues többi nagysága szinte soha sem mosolyog...

Elment minden idők egyik legjobb gitárosa.
Posted by vhegy.com on 2015. május 14.
vhegy/MTI