2015. május 7., csütörtök

Csökkent a Heineken bevétele

Három százalékkal, 1,08 milliárd lejre csökkent tavaly a Heineken Románia árbevétele - közölte csütörtökön a vállalat.


Heineken Romania, gazdaság, Ciuc sör, Románia, sörfogyasztás, Ciuc Premium, Igazi Csíki Sör

A vállalat jelentése szerint tavaly 5 százalékkal csökkent az eladások volumene is, amit a kedvezőtlen időjárás és a versenyhelyzet éleződése okozott.

Ugyanakkor a cég jövedelmezősége két számjeggyel javult a költséghatékonyság növelésének, a termékek sokszínűségének és az innovációnak köszönhetően. A vállalat nem közölt pontos adatokat a jövedelmezőségre vonatkozóan.

A Heineken Romániának négy gyára van - Craiován, Konstancán, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán - és több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Sörfogyasztás Romániában


Tavaly Romániában 14,9 millió hektoliter sör fogyott el, ami 8,6 százalékos csökkenést jelent 2013-hoz képest. Egy lakosra évi 74 liter sör jutott, kevesebb az egy évvel korábban jegyzett évi 81 liternél. A fogyasztás csökkenését azzal magyarázzák, hogy a román kormány 2013 januárjában 16 százalékkal növelte a jövedéki adót.

Ciuc kontra Csíki


Heineken Romania, gazdaság, Ciuc sör, Románia, sörfogyasztás, Ciuc Premium, Igazi Csíki Sör
A Heineken Románia portfóliójába tartozik a Ciuc Premium sörmárka is, ami csíki sörként vonult be a köztudatba. Éppen ezért indított pert a Heineken a Csíki Sör Manufaktúra ellen, amely az idén piacra dobott egy „Igazi Csíki Sör” megnevezésű sörmárkát. A holland multinacionális cég szerint az új termék elnevezése túlságosan hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc Premiumhoz. A márkanév használatra vonatkozó jogi eljárás még folyamatban van, és várhatóan évekig eltart.

A per, de főkét a periratban megfogalmazott „úgynevezett Székelyföld” szófordulat miatt a székelyföldi magyarok bojkottot hirdettek a holland cég termékei ellen.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI