2015. május 22., péntek

Csíksomlyói búcsú — Pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó pápai áldásban részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor.


A felújított Hármashalom-oltár Csíksomlyón. Fotó: Haáz Sándor/MTI
A hagyományosan pünkösdvasárnap előtti szombaton tartandó zarándoklatra idén is százezreket várnak a csíksomlyói hegynyeregbe.

Az ünnepi szentmise helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai idő szerint 11.30-kor) kezdődik.

„Oltalmad alá futunk”


Az idei búcsú jelmondata is a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, a mise ünnepi szónoka pedig Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

Megújult a Hármashalom-oltás


Az eseményre a magyar kormány támogatásával felújították a Makovecz Imre tervei alapján készült Hármashalom-oltárt, mely a magyar címer jegyeit viseli magán. A munkálatok során kicserélték a tető zsindelyborítását, korszerűsítették a szigetelést és a vízelvezetést, és — mivel öt évvel ezelőtt villámcsapás érte az oltár keresztjét — az építményre villámhárítót is szereltek.

A magyar kormány húszmillió forinttal támogatta a csíksomlyói kegyhely megújítását.

Jakubinyi György érsek a Hargita Népe című napilap pénteki számában közölt interjúban a búcsú üzeneteként azt mondta:
Ragaszkodjunk hitünkhöz, ragaszkodjunk nemzetünkhöz, azaz anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz, ragaszkodjunk szülőföldünkhöz.
Úgy vélte, ezt az üzenetet hordozza a Kissomlyó-hegyen álló Salvator-kápolna előtti kőkereszt felirata is: „Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!”

Zarándokok


A csíksomlyói búcsúra szerte a világból érkeznek zarándokok. Közöttük lesz Áder János, Magyarország elnöke is. A székelyföldi települések egy részéről a zarándokcsoportok hagyományosan gyalogosan teszik meg az utat.

Mária-szobor


Az idén ötszáz éves csíksomlyói Mária-szobor a világon ismert legnagyobb kegyszobor.


A reneszánsz stílusú, hársfából készült alkotás magassága 2,27 méter, alkotója ismeretlen. A szobor a napba öltözött asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt a hold, fején tizenkét csillagból álló koszorú, bal karján a kis Jézus. Mária királyi jegyeket is visel: fején korona, jobb kezében jogar. A szobrot 1798-ban, Batthyány Ignác erdélyi püspök idején az egyház „Csodatevő, segítő szent Szűznek" nevezte el.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI