2015. május 27., szerda

Árvíz Erdélyben

Az elmúlt napok esőzései nyomán több patak és folyó kilépett a medréből a Tisza romániai vízgyűjtőjében lévő Szatmár, Máramaros és Szilágy megyében.


árvíz Erdélyben, árvíz, természeti katasztrófa, időjárás, Erdély, zivatar, jégeső,
A Tisza felső szakaszán 1,5-2 méteres vízszintemelkedésekre kell számítani. Fotó: Sebastian Olaru/Agerpres
A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerda reggeltől csütörtök hajnalig másodfokú (narancs), és helyenként harmadfokú (vörös) készültséget rendelt el a Tiszába ömlő folyók felső szakaszán és az ezekbe ömlő patakok mentén.

Az intézet honlapján közölt figyelmeztetés szerint a Kraszna és a Berettyó folyók mentén a legnagyobb a fenyegetés. A Krasznán a román-magyar államhatárig vörös riasztás van érvényben.

A vízgazdálkodási intézet a Kis- és a Nagy-Szamos vízgyűjtőjében rendelt el másodfokú riasztást a hegyekről lezúduló patakok áradása miatt. Sárga riasztás van érvényben a Visó, Iza, Túr, Lápos folyókon, valamint a Sebes-Körös és a Fekete-Körös felső folyásán.

18 településen okoztak károkat az áradások


A megáradt vizek több mint száz lakóházat árasztottak el, több tucat családot ki kellett költöztetni a lakásából; a víz 42 lakást és 104 melléképületet árasztott el. Eddig 42 veszélyeztetett személyt kellett kiköltöztetni a lakásából.

Az áradások által sújtott térségben egyelőre valamennyi település megközelíthető. A belügyminisztérium 13 500 tűzoltót, csendőrt és rendőrt mozgósított a veszélyeztetett térségben.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI