2015. május 6., szerda

Államosítják az időjárás-jelentést

Történik mindez Kínában, ahol májustól betiltották a nem hivatalos időjárás-jelentést; a hatóságok ezzel a szenzációhajhászást és a pánikkeltést akarják elkerülni.


időjárás-jelentés, időjárás előrejelzés, Kína,

A kelet-ázsiai országban kizárólag a központi Kínai Meteorológiai Szervezet által közölt előrejelzések terjeszthetők, minden más, nem hivatalos előrejelzés illegális.

Aki mégis időjóslásra adná a fejét, azt akár 50 ezer jüanos (mintegy 7 ezer kétszáz euró) büntetéssel is sújthatják.

Az 1,4 milliárd lakosú országban a természeti katasztrófákat és a szélsőséges időjárást prognosztizáló előrejelzések akár száz milliónyi mikrobloggerhez is eljuthatnak, akik indokolatlan pánikot kelthetnek követőik sorában.

Egy ilyen eset áprilisban is történt, amikor egy férfi - akinek jelentős követői tábora van az interneten -, a tengerparti Fucsien tartományban szupertájfun hírével rémisztgetett, üzenetével nagy zavart okozva.

Egyelőre nem tudni, hogy az időjárás-előrejelzést kínáló mobiltelefonos alkalmazásokra vagy a több forrás adatait összesítő fizetős hírlevelekre miként terjesztenék ki a szabályozás hatályát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI