2015. május 29., péntek

A csíksomlyói búcsú másfél percbe sűrítve — Videó

Látványos videó készült a pünkösdvasárnap előtti szombaton megrendezett csíksomlyói búcsúról.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, time-lapse videó,
„Elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak.” (Áder János) Fotó: Beliczay László/Magyar Nemzet
A time-lapse (az idő múlását érzékeltető) technikával készített videón végigkövethetjük, ahogyan zarándokok százezrei — román újságírók szavaival élve — „tökéletes fegyelmezettségben” elárasztják a legnagyobb magyar katolikus búcsú helyszínét.A búcsú fő ünnepe a Szentmise volt, amelyet a templom feletti, Jézus hegyének is mondott Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közötti széles hágó gyepén tartottak, a Makovecz Imre tervezte szabadtéri Hármashalom-oltárnál. 

A hagyomány szerint a közelebbi — de sok esetben a távolabbi — egyházközségek keresztaljai búcsús közösségei gyalog teszik meg az utat. Magyarországról idén a Boldogasszony Zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz hozta a zarándokokat.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a szentmise ünnepi szónoka az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett híveket, akik abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor, teljes búcsúval járó pápai áldásban részesültek.

KAPCSOLÓDÓ:
 Daru Gábor: Létezik egy másik Magyarország

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.