2015. május 20., szerda

A csíksomlyói búcsú élő közvetítése

A Duna Televízió több, mint két évtizede közvetíti a csíksomlyói búcsút; a közvetítés 11 órakor kezdődik.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, pünkösd, Hármashalom-oltár, Duna Televízió, Makovecz Imre
A Makovecz Imre műépítész által tervezett Hármashalom-oltár; a világ számos országából magyarok százezrei zarándokolnak ide. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Az ünnepi szentmisét megnézhetik azok is, akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményen.

500 éves a Mária-kegyszobor


A jeles nap idén különösen kedves a zarándokok számára: a Csíksomlyói Szűzanya kegyszobrának 500. évfordulóját ünnepelhetik együtt. A szentmise végén Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, a búcsú szónoka — a Szentszék megbízásából meghirdetett jubileumi Mária-évre való tekintettel — a híveket teljes búcsúval járó pápai áldásban részesíti.

Az erdélyi búcsújáró helyen már a XV. században összegyűlt a környék népe Mária-ünnepeken. 


Először a bencések építettek itt román stílusú templomot, majd helyüket a ferencesek foglalták el. 1444-ben IV. Jenő pápa körlevélben biztatta a lakosságot, hogy segítsenek a templomépítésben, viszonzásul búcsút engedélyezett az adakozóknak. A gótikus stílusban épült templom főoltárának volt dísze a hársfából faragott, gipsszel és festékkel bevont, székelyleány-arcú Mária szobor, Csíksomlyó legértékesebb műkincse.

Az első búcsújárásra a legenda szerint 1567-ben került sor, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta Csík, Gyergyó és Kászon katolikus népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. A legendának ellentmond, hogy János Zsigmond idején, az 1568-as tordai országgyűlésen mondták ki a világon először a vallásszabadságot.

A templomot 1661-ben a török és tatár betöréskor felgyújtották, tetőzete leégett, de néhány év alatt újjáépítették. A mai nagy barokk templom építését a XIX. század elején kezdték el, 1876-ban szentelték fel és 1948-ban basilica minor rangot kapott. Évről évre több százezren gyűlnek össze a legnagyobb magyar katolikus búcsújáró helyen.

▼ KAPCSOLÓDÓ:
Zelenka Brigitta: Csíksomlyó felé
Megújul a Hármashalom-oltár

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.