2015. április 10., péntek

Tamás Sándor benyújtotta Pontának a számlát

Kovászna megye tanácsának elnöke beadványban kérte a román miniszterelnöktől, hogy a központi költségvetésből fedezzék a kétnyelvűség többletköltségeit a megyében.


kétnyelvűség, kisebbségi jogok, Tamás Sándor, Kovászna megye, magyarság, költségvetés, Ponta-kormány, Victor Ponta
Tamás Sándor és Victor Ponta Csíkkozmáson. Forrás: Facebook
Tamás Sándor azt is követelte Ponta kormányától, hogy hagyja jóvá fordítók alkalmazását az önkormányzatnál.
Azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot, törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy dokumentumaikat az állam nyelve mellett a kisebbség nyelvén is közzétegyék. A törvény azonban nem biztosítja a többnyelvűség anyagi feltételeit, és az álláskeret megkötései miatt az önkormányzatok nem alkalmazhatnak teljes munkaidős fordítókat.
A nyelvhasználati kérdések teljes körű lefedésének érdekében, a kormánytól öt állás létrehozását kérik, ugyanakkor négymillió lej költségvetés-kiegészítést is a megyében elhelyezendő többnyelvű táblák, illetve a tanácsüléseken is használt tolmácsgép költségeinek a fedezésére.
Kíváncsi vagyok, miként reagál majd a miniszterelnök a megkeresésünkre: elbújik valamilyen kifogás mögé, vagy igazi európai polgárként segít a Romániában érvényes törvényeket betartani - idézte a székelyföldi önkormányzati vezetőt az RMDSZ hírlevele.
A Kovászna megyei önkormányzat idénre tervezi a szinkrontolmácsolás lehetőségét is megteremtő felszerelés vásárlását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | RMDSZ