2015. április 28., kedd

Székelyföld Magyarországon: a hétvégén rendezik meg a Székely Fesztivált

Budapestre „költözik” Székelyföld: kulturális programok, táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Millenáris parkban.


Budapest, budapesti székely fesztivál, gasztronómia, kultúra, magyarság, Székelyföld, Székely Szeretetszolgálat
A rendezvény hivatalos plakátja. Forrás: Székely Fesztivál
A fesztivál kiemelt vendége Sóvidék; a gasztrokulturális majális elsődleges célja Székelyföld bemutatása az anyaországban élők számára, valamint a kulturális, művészeti és gasztronómiai kapcsolatok erősítése.

A szervezők egy olyan összekötő „kapocs” kialakításában bíznak, ami a Székelyföldet, a Kárpát-medence egyik legígéretesebb és legszebb régióját, a magyar gazdasági vérkeringés részeként minél több szállal az anyaországhoz köti. Az alap ehhez már adott: mintegy 11 ezer magyar-román vegyesvállalat működik.

25 ezer töltelékes káposztát készítenek


A három napon át több száz kiállító több ezer székelyföldi terméke kerül az asztalokra, emellett értékes kulturális programok is lesznek.

A rendezvény első napján Hargita, második nap Kovászna, harmadik nap Maros megye és olyan magyarországi szervezetek mutatkoznak be, amelyek ápolják a székelyföldi hagyományokat.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Pénteken bemutatja gyümölcspárlatait az Erdélyi Pálinka Lovagrend, fellép mások mellett Sorbán Enikő népdalénekes, a Codex Régizene Együttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a táncházban felcsíki és gyimesi muzsika hallható.

Szombaton egyebek mellett a parajdi sóbányát és natúr termékeit ismerhetik meg a látogatók, műsort ad a Cimborák Bábszínház, a programok között borvízkóstolás, fafaragás és pásztorfurulya készítés is szerepel.

Szombat este rendezik meg a Millenáris Teátrum épületében a Székely bált, amelyen a Gyergyószéki Dandár Zenekar muzsikál, Tamás Gábor pedig koncertet ad.

A vasárnapi vásárnapon egyebek mellett székelyföldi lekvárokat, szörpöket, sajtokat, sonkákat, kolbászokat, fűszereket, teákat és gyógynövényeket vásárolhatnak a látogatók.

A fesztiválon a kárpátaljai magyarok megsegítésére indítanak gyűjtést, elkészítették a „magyarság összetartozásának térképét”, amelyre majd a helyszínen lehet licitálni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI