2015. április 24., péntek

Súlyos börtönévek egy korrupt bírónak

Tíz év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek el pénteken egy román bírót, akit vétkesnek találtak abban, hogy a vádlottaktól pénzt követelt a nekik kedvező ítéletek fejében.


hivatali visszaélés, korrupció, rekordítélet, Románia, Stan Mustață, törvénybíró, Dan Voiculescu,
Stan Mustață. Fotó: Silviu Matei/Mediafax
Stan Mustață a bukaresti ítélőtábla bírája volt, amíg vizsgálatot nem indítottak ellene megvesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt.

Fölötte éppen volt kollégái ítélkeztek, hiszen a pénteki első fokú ítéletet a román fővárosi ítélőtábla mondta ki. A döntés nem jogerős, a vádlott fellebbezést nyújthat be a legfelső bíróságon.

A Mediafax szerint Mustață a per során egyebek mellett azzal védekezett, hogy rendszeres borfogyasztó, és ha nem ivott volna alkoholt, akkor érzékelte volna a vészhelyzetet, és nem jutott volna a vádlottak padjára.

A volt bírót egy nagy közérdeklődésre számot tartó korrupciós üggyel kapcsolatban helyezték előzetes letartóztatásba tavaly márciusban; neki kellett volna ítéletet hoznia a Dan Voiculescu volt szenátor és médiamágnás ügyében, de még mielőtt megtette volna, őrizetbe vették. Később Voiculescut tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség által felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Mustață a bíróság mellékhelyiségében, közvetítőkön keresztül bonyolította „üzleteit”: egy-egy kedvező ítélete több tízezer euróba került.

A volt bíró mellett egy jegyzőt is börtönbüntetésre ítéltek; a vád szerint a korrupció miatt elítélt volt bíró cinkosa volt. A jegyző négy évet és négy hónapot kapott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Mediafax