2015. április 9., csütörtök

Román nevet (is) kapott a tősgyökeres magyar kovásznai szívkórház

Az egészségügyi minisztérium a helyi önkormányzat megkérdezése nélkül „Benedek-Teculescu Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházra” változtatta a korábban csak Benedek Géza intézményalapító főorvos nevét viselő kovásznai szívkórházat.


magyarság, kovásznai szívkórház, Benedek Géza, ortodox egyház, Kovászna, Székelyföld,

A tárcának alárendelt intézmény ezentúl Benedek Géza neve mellett a kovásznai születésű Iustinian Teculescu ortodox tábori püspök nevét is viseli. A kórház vezetőségét szerdán tájékoztatták a minisztériumi rendeletről.

Az intézkedés értetlenséget és tiltakozást váltott ki az erdélyi magyarság körében.

Benedek Géza 1960-ban alapította meg a kovásznai kórházat, és 25 évig volt az intézmény igazgatója. Az általa kifejlesztett rehabilitációs modellel világhírnévre tett szert. A modell a fürdőváros adottságaira: a gyógyvizek és a mofetták gyógyhatására épít. A főorvos 2010-ben halt meg 94 éves korában, pár hónappal az után, hogy az intézmény felvette az ő nevét.

Iustinian Teculescu 1865 és 1932 között élt. 1901-ben nevezték ki gyulafehérvári ortodox püspöknek. Részt vett az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kinyilvánító 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés előkészítésében. 1922-től tábori püspökként szolgált Besszarábiában.

Kovászna város önkormányzata, a kórház orvosai, az alapító Benedek Géza főorvos fia és özvegye - mindketten a kórház orvosai, az özvegy nyugalmazott orvos - és a Kovászna megyei önkormányzat egyaránt írásban kértek magyarázatot a szaktárcától.

Tatár Márta, a kovásznai szívkórház kardiológus főorvosa a Krónikának elmondta:
Az intézményben dolgozó orvosokat felháborította a nem kért névváltoztatás.
Arra figyelmeztették a szaktárcát, hogy a névváltoztatás értelmetlen, és sérti az alapító emlékét, hogy olyan személyiséggel együtt emlegetik, akinek semmi köze a kórházhoz.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint a minisztériumnak formailag jogában állt megváltoztatni az intézmény nevét, de meg kellett volna kérdezni erről az intézményben dolgozó román és magyar orvosokat, és a helyi önkormányzatot is.
Ha erőltetik a névmódosítást, ez szétfeszíti az évek óta eredményesen fenntartott, békés etnikai együttélést az intézményben” – magyarázta Tamás Sándor.
A kovásznai szívkórházban évente 16 ezer beteg kap kardiológiai kezelést. Az intézmény a város melletti Tündérvölgyben áll, azzal a Fenyő szállodával szemközt, amelyet 2013 karácsonyán a Ponta-kormány az ortodox egyháznak ajándékozott.

KAPCSOLÓDÓ:
Mózes László: Újkori keresztapák

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Krónika (Kovács Bíró Blanka)