2015. április 27., hétfő

Pontáék belejöttek az áfacsökkentésbe

A román kormány támogatja, hogy a vezetékes lakossági ivóvízre is terjesszék ki a 9 százalékos kedvezményes áfát - jelentette be Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn.


ivóvíz, áfacsökkentés, Ponta-kormány, Románia, gazdaság,

Az intézkedést már több mint egy hete fontolgatja a kormány, számításokat végeztek, és Ponta szerint kiderült, a költségvetés „elbírná” az intézkedést.

A kabinet április elején döntött arról, hogy valamennyi élelmiszerre és alkoholmentes italra kiterjeszti a kedvezményes áfát, miután tavaly szeptembertől elsőként a kenyér esetében vezették be.

Eredetileg úgy tervezték, hogy öt köbméter víz fogyasztásáig lesz érvényes az alacsonyabb áfakulcs, de bonyolult lenne az ellenőrzése, a teljes mennyiségű vezetékes ivóvízfogyasztásra érvényes lesz a kedvezményes áfa. Közölte, hogy az állami költségvetést kevesebb mint 100 millió euróval  terhelné az intézkedés.

A kormány az élelmiszerek áfacsökkentését tartalmazó sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitájakor terjeszti be az ivóvízre vonatkozó javaslatot. A szóban forgó rendeletet a kormány már elfogadta, a parlament egy későbbi időpontban vitatja meg, de az élelmiszerek 9 százalékos áfája a parlamenti vita időpontjától függetlenül június 1-jén lép hatályba. Az ivóvízre vonatkozó javaslat hatályba lépésének nincs pontos határideje.

A múlt héten jelentették be, hogy a könyvek esetében a 9 százalékos kedvezményes áfát 5 százalékra csökkentik. Ez január 1-jétől lenne hatályos. Az elfogadásra javasolt módosított adótörvény egyebek mellett a jelenlegi 24 százalékos általános áfát csökkenti 20 százalékra január 1-jével.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI