2015. április 13., hétfő

Ötéves gyermekét mumifikálta a magyar orvos

Arányi Lajos 19. századi orvos ötéves korában elhunyt kisfiának múmiáját péntektől a Magyar Természettudományi Múzeum „Múmiavilág” című kiállításában mutatják be.


Arányi Lajos, Arányi Zoltán, gyermekmúmia, Múmiavilág, tudomány, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum
Arányi Zoltán múmiája. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A kisfiú torokgyíkban halt meg 5-6 éves korában. Édesapja olyannyira nem tudta feldolgozni kisfia halálát, hogy bebalzsamozta, majd egy kis székre ültette, és asztala mellett őrizte egészen saját haláláig.

A múmiát 1925-ig a család őrizte, ekkor szerepelt először és mostanáig utoljára kiállításon, majd a Kórbonctani Intézetnek adták át, ahonnan 1969-ben került a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.

Arányi Lajos, Arányi Zoltán, gyermekmúmia, Múmiavilág, tudomány, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum
Múmiavilág: a kiállítás május 17-ig látható. Forrás: MTTM
Etikai okokból eddig nem mutatták be, a mostani kiállításon végre olyan kontextusba kerül, ahol nem bizarr látványosság lesz, hanem segít megérteni a mumifikálás, múmiakultusz művelődéstörténeti hátterét.
Arányi Lajos jelentős alakja a magyar orvos- és művelődéstörténetnek, aki a patológiában elért eredményei mellett a magyar régészetben és műemlékvédelemben is fontos szerepet töltött be; Arányi rajzai alapján kezdték meg például az erdélyi Vajdahunyadvár rekonstrukcióját.

Az 1831-es kolerajárvány idején jogászként dolgozott, ezután kezdett medicinát tanulni; miközben bejárta Európa számos egyetemét, megismerkedett az európai patológia nagy alakjaival. A 19. század első harmadában a patológia volt az orvosi diagnosztika egyik erős húzóágazata: a boncolás folyamán feltárt szöveti elváltozásokat ekkor kezdték összekötni a szimptómákkal, ezeket a kórképeket aztán a gyógyításban is hasznosítani tudták.

Arányi a kórbonctanon belül különösen jól értett a preparációhoz, azaz balzsamozáshoz, ezen a területen saját eljárásokat is kidolgozott, és több híres ember, például Wesselényi Miklós vagy Ferenc József és Erzsébet első lányának testét is ő balzsamozta be.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI