2015. április 17., péntek

Orbán Balázsra emlékeznek Székelyföldön

magyarság, megemlékezés, Orbán Balázs, Székelyföld, történelem,

Kétnapos rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg szombaton és vasárnap Orbán Balázsról, Székelyföld 19. századi nagy krónikásáról, halálának 125. évfordulója alkalmából.


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a lengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány által közösen szervezett esemény három helyszínen, Székelyudvarhelyen, Székelylengyelfalván és Szejkefürdőn zajlik majd.

Szombaton tudományos konferenciát tartanak Székelyudvarhelyen, amely keretében néprajzkutatók, történészek, szociológusok, fotográfusok és fotótörténészek értékelik Orbán Balázs életművét.

Szombaton este és vasárnap délelőtt Székelylengyelfalván Orbán Balázs szülőfalujában folytatódik az emlékünnepség, amelynek keretében felavatják a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által adományozott emléktáblát, és a Berettyóújfalu Város közössége által adományozott domborművet.

A megemlékezés résztvevői vasárnap délután koszorúzzák meg Orbán Balázs szejkefürdői síremlékét. Este a kaposvári Déryné Vándorszíntársulat tart szabadtéri ünnepi előadást Orbán Balázs székelyudvarhelyi szobránál.
Az 1829. február 3. és 1890. április 19. között élt Orbán Balázs előbb keleti utazásai élményeit írta meg, majd amikor 1859-ben hazatért szülőföldjére, bejárta Székelyföld valamennyi települését, mindenütt leírta a helyi jellegzetességeket, feljegyezte a mondákat, lefényképezte a látványosságokat. 
Munkája eredményeként 1868 és 1873 között hat kötetben adta ki főművét: A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból címen.

1872-től élete végéig tagja volt a magyar Országgyűlésnek, ahol az ellenzékhez tartozott. 1888-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI