2015. április 28., kedd

Nem akar csitulni a Johannis üzenete körüli botrány

Az ActiveWatch román civil szervezet felszólította Klaus Johannis államfőt, hogy tisztázza álláspontját a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról.


romániai kisebbségek, ActiveWatch, Románia, magyarság, Klaus Johannis, kisebbségi jogok,
Romániában még az elnöknek sem szabad beszélnie arról, hogy a magyarság még számos megoldatlan problémával küzd? Fotó: Codrin Prisecaru/Mediafax
A kisebbség-ügyben (is) rendkívül aktív civil szervezet azután fordult az elnökhöz, hogy az elnöki hivatal visszavonta Johannis RMDSZ-hez intézett üzenetének azt a szövegváltozatát, amelyben az megemlíti a nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartásának hiányosságait.

A civil szervezet közleményében emlékeztette Johannist, hogy az Európai Bizottság 2014-es rasszizmus- és intoleranciaellenes jelentése megállapította, hogy a romániai nemzeti kisebbségek - főleg a magyar - nem használhatják szabadon nemzeti jelképeiket, és a román parlament még mindig nem fogadta el a kisebbségi törvénytervezetet.

Az ActiveWatch rámutatott, hogy az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának romániai alkalmazásáról készült 2012-es jelentés is számos hiányosságot rögzít a charta előírásai alapján Románia által vállalt kötelezettségek területén:
  • Románia nem tartja tiszteletben teljes mértékben a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogait;
  • a román állam nem tesz elég erőfeszítést a kulturális és etnikai sokszínűség megőrzéséért.
Az ActiveWatch szerint aggasztó, hogy az elnöki hivatal visszavonta azt a közleményt, amelyben Románia elnöke végre nyíltan beszél a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának hiányosságairól.
A kételyek eloszlatása végett felkérjük az elnököt, tisztázza álláspontját a Románia által aláírt, nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó nemzetközi egyezmények romániai alkalmazásáról - olvasható a közleményben.
Johannis eredeti üzenetében az volt olvasható, hogy sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint:
  • a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése, vagy
  • a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/ActiveWatch