2015. április 2., csütörtök

Műanyagtenger a Földközi-tengerben

Elkeserítő adatokat mutattak ki a legutóbbi felmérések: mintegy ezertonnányi műanyag lebeg a felszínen, ezek főleg üvegek, zacskók és csomagolóanyagok törmelékei.


környezetszennyezés, műanyagszennyezés, műanyaghulladék, Földközi-tenger
Tengeri műanyaghulladék. Forrás: AFP/MTI
Műanyagot találtak már halak, madarak, teknősök és bálnák gyomrában is. Emellett nagyon apró darabokra bukkantak az Észak-Európa partjainál megtalálható osztrigákban és kék kagylókban is.

A Földközi-tenger biológiai sokfélesége és gazdasági fontossága magával vonja, hogy a műanyagszennyezés különösképpen veszélyes - mondják a spanyol kutatók.

Andrés Cózar, a kutatás vezetője kifejtette, a Földközi-tengert a műanyagszennyezés nagy felhalmozó zónájaként azonosították.
A tengeri műanyagszennyezés mértéke a műanyagok alig fél évszázados, széles körű használatát követően vált bolygóméretű problémává, ami sürgős kezelési stratégiák szükségét teremti meg - magyarázza.
Leginkább a nagyon apró méretű, a kevesebb, mint 5 milliméter hosszú darabok, az ún. mikróműanyagok aggasztják a szakembereket. A tanulmány feltárta, hogy a Földközi-tengerben a műanyagdarabok több mint 80 százaléka ebbe a kategóriába esik.

A műanyag mennyisége hasonló ütemben halmozódik fel a Földközi-tengerben, mint az óceáni gírekben, avagy forgó óceáni áramlatokban az Indiai-óceánon, az Atlanti- és Csendes-óceán északi, valamint déli részén. Sok műanyagot mutattak ki más tengerekben is, többek között a Bengáli-öbölben, a Dél-kínai-tengerben, és a jeges-tengeri Barents-tengerben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: BBC