2015. április 27., hétfő

Mi lehet Johannis kisebbség-ügyben tett visszatáncának a hátterében?

Nem valószínű, hogy közönséges tévedésből cserélte le a román elnöki hivatal Klaus Johannis azon üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott - véli Izsák Balázs.


Izsák Balázs, magyarság, Románia, Klaus Johannis, romániai kisebbségek,
Klaus Johannis. Vajon ó vezeti Romániát? Fotó: Marius Dumbrăveanu/Mediafax
Az Székely Nemzeti Tanács elnöke hétfőn kiadott közleményében felidézte, hogy az RMDSZ 12. kongresszusához intézett államelnöki üzenet két változatban jelent meg.

Egyféle szöveget olvasott fel Johannis tanácsadója a kongresszuson, és egy másik szöveg jelent meg később az elnöki hivatal honlapján.


Ez utóbbi tartalmazott egy olyan részt, amely a nemzeti kisebbségekre vonatkozott, és a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogainak hiányosságairól szólt. Később ezt az változatot törölték az elnöki hivatal honlapjáról, és az került fel, amelyet az elnöki tanácsadó olvasott fel az RMDSZ-kongresszuson, és nem tartalmaz semmilyen kitételt a kisebbségek helyzetéről. Az elnöki hivatal utólag kiadott egy harmadik közleményt is, amelyben pontosította, hogy a tanácsadó által tolmácsolt üzenet tekinthető az egyedüli hivatalos változatnak.

Izsák Balázs szerint nem hihető, hogy az elnök beleegyezése nélkül valaki közzé mert tenni az elnöki hivatal honlapján olyan üzenetet, amelynek megállapításai:

teljes mértékben igazak, csak éppen nincsenek összhangban a román hatóságok hivatalos dogmájával, miszerint a kisebbségi kérdést példaértékűen megoldották Romániában.


Az SZNT elnöke szerint ez igen komoly kérdést vet fel: azt, hogy ki vezeti Romániát, ki vagy kik olyan erősek, hogy rá tudják kényszeríteni az ország elnökét egy üzenet lecserélésére, vállalva azt, hogy nevetségesnek tűnjön az egész világ szemében.
Úgy gondoljuk, hogy ez olyan kérdés, amelynek nem csak a romániai magyarságot kell aggasztania" - olvasható a közleményben.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | SZNT