2015. április 29., szerda

Ments meg minket, Uram…

Már lassan semmin nem lepődöm meg, rezignáltan olvasom a hírt: csúszópénz elfogadásával gyanúsítják Székelyföld egyik legdinamikusabban fejlődő városának tartott Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét.

korrupció Székelyföldön, gazdaság, magyarság, autonómia, székely autonómia, Székelyföld, Tamás Sándor, Borboly Csaba, Ráduly Róbert
Mi, udvarhelyszékiek még egyféleképpen fel is tekintettünk Ráduly Róbertre és a csíki városvezetésre, hiszen mandátuma alatt látványosan elhúzott, a fejlődés szempontjából, Hargita megye székhelye Székelyudvarhelyhez képest.

Még vizsgálati szakaszban van az ügy, ezért nagyon nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, ám erdélyi magyar és székely emberként fájdalmas megtapasztalni, hogy politikusainkat, képviselőinket a korrupciós ügyeket tekintve semmi nem különbözteti meg román társaiktól.

Nemcsak korrupciós botrányok, hanem másfajta – gazdasági jellegű, valamint klientizmusra és más összefonódásokra utaló – káros cselekedetek is árnyékolják polgármestereink, tanácselnökeink közéleti tevékenységét. Elég, ha Tamás Sándorra, Olosz Gergelyre és a Schweighofer rétyi üzemére, Borboly Csabára és a törpe vízierőműves, valamint a DNA által vizsgált aszfaltos bizniszre gondolunk, de jócskán akadnak apróbb törvénytelenségek, hivatali visszaélések, mint például Székelyudvarhely alpolgármesterének, Benedek Árpád Csabának engedély nélküli házépítése, vagy Homoródszentmárton polgármesterének, Kerekes Péternek Homoródkeményfalva határában megtapasztalt, megalapozatlan, a reális birtokviszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyó földosztási intézkedései.

Emellett több politikus is részévé vált a gazdasági struktúráknak, közbirtokosságok tucatjaiban vállaltak tanácsadói, sőt vezetői beosztásokat, de ott bábáskodnak például a Csíki Magánjavak döntéshozó testületében is.

Az említett urak közül többen folyamatosan hangoztatják, hirdetik, zászlójukra tűzik a székely értékeket, hagyományokat, szokásokat. Számtalan esetben beszélnek Székelyföld autonómiájának szükségességéről, az önrendelkezésről, a székely nép jövőjéről, amely nyilván az ők aktív közéleti szereplésük segítségével, hatására valósulhat majd meg.

Fennkölt politikai retorikájuk és a nyomozó hatóságok által megfogalmazott rideg valóság közti ellentmondás hatására úgy gondolom, hamarosan mi magunk mondhatjuk majd az őseink nyilától rettegő népek fohászát: ments meg minket, Uram, erdélyi magyar politikusaink autonómiatörekvéseitől!
Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Az illusztráció forrása: korkep.sk