2015. április 16., csütörtök

Marosvásárhely: súlyos büntetés a kétnyelvűségért

Az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat.


Valentin Bretfelean, Marosvásárhely, Civil Elkötelezettség Mozgalom, kétnyelvű utcanévtáblák,
Az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. Fotó: Boda L. Gergely/MTI
A rendőrség egyenként ötezer lejes bírságot rótt ki a két tetten ért önkéntesre.

Az esetről a megbírságolt Barabás Miklós és Kincses Előd ügyvéd számolt be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

A CEMO-val szerződéses viszonyban álló két önkéntest március 20-án, az 1990-es véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján igazoltatták a járőröző rendőrök. Március 23-ára idézték be őket a helyi rendőrségre.

A több órás kihallgatásról - amelyre velük tartott Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója is – még azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy sikerült meggyőzniük a rendőröket, hogy nem követtek el törvénytelenséget. Március 30-án azonban kikézbesítették számukra a bírságolási jegyzőkönyvet.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Barabás Miklós elmondta, Marosvásárhelyen jelenleg vagy kizárólag román nyelvűek a hivatalos utcanévtáblák, vagy a románul leírt utcanév végére odaírják azt is, hogy „utca”. A civil önkéntesek például a hivatalos „Str. Ecaterina Varga” tábla alá helyeztek ki olyan táblát, amelyen a „Str. Varga Ecaterina”, alatta pedig a „Varga Katalin utca” felirat szerepel.

Számtalan példa van arra a városban, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai maguk is kiírják az utcanevet a házukra vagy a kapujukra.
Az utcanévtábla azonban Marosvásárhelyen csak akkor minősül reklámtáblának, ha magyar felirat is van rajta - foglalta össze tapasztalatát az aktivista.
Mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták a marosvásárhelyi bíróságon, és hatalommal való visszaélés miatt büntető feljelentést is tettek a helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean és az ügyben eljáró két rendőr ellen.

Lesz ez még így se?


Bretfelean a közszolgálati rádió marosvásárhelyi román adásának adott nyilatkozatában kijelentette: a törvények értelmében bármilyen reklámot vagy feliratot csakis a polgármesteri hivatal előzetes engedélyével lehet kihelyezni. 


A rendőrfőnök hozzátette a helyi rendőrség hétfőtől felszólítja az érintetteket, hogy távolítsák el a tulajdonukban levő ingatlanokról a nem hivatalos utcanévtáblákat. Ennek megtagadása esetén az érintettek 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti bírságra számíthatnak.
A Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! csoport és a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistái 2014 májusa óta küzdenek Marosvásárhelyen a kétnyelvű utcanévtáblákért. 
A törvények értelmében a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése a polgármesteri hivatal feladata lenne, a városgazda szerint a román közigazgatási törvény ezt nem teszi lehetővé.
Az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A városban az 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki.

A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI