2015. április 20., hétfő

Marosvásárhely román alpolgármestere a kétnyelvű utcanévtáblák védelmére kel

Claudiu Maior arra utasította Valentin Bretfeleant, a helyi rendőrség parancsnokát, hogy többé ne avatkozzon bele, és főleg ne nyilatkozzon a magyarság és a kétnyelvűség ügyéről.


Civil Elkötelezettség Mozgalom, kétnyelvű utcanévtáblák, Marosvásárhely, Valentin Bretfelean, Claudiu Maior
Tetemes bírsággal fenyegeti a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblás házak tulajdonosait. Fotó: Boda L. Gergely
Az alpolgármester erről azután nyilatkozott a sajtónak, hogy az önkormányzatnak alárendelt hatóság egyenként ötezer lejes bírságot rótt ki a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) két önkéntesére, amiért azok kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki több marosvásárhelyi magánház falára a tulajdonosok beleegyezésével.
Tudtára adtam, szó se lehet arról, hogy a helyi rendőrség pénzbírságot szabjon ki azokra, akiknek a házfalán megjelent a kétnyelvű utcanévtábla. A tanács idénre jelentős összeget különített el a kétnyelvű táblák elkészítésére és kihelyezésére. Emellett a civileknek sem tiltjuk meg, hogy tovább szereljék a tábláikatfejtette ki a Krónikának Claudiu Maior.

Bretfelean fittyet hány Maior kérésére


Maior utasítása ellenére a rendőrök hétfőn mégis becsengettek azokba a házakba, amelyekre korábban önkéntesek kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki, és tetemes bírságot helyeztek kilátásba, ha a háztulajdonosok nem távolítják el az utcanévtáblákat.


Bretfelean: A magyarok provokálnak

Az egyik felkeresett háztulajdonos az MTI-nek elmondta, a kiérkező rendőr szóban szólította fel a tábla eltávolítására. Amikor közölte, hogy ragaszkodik a házára kitett táblához, a rendőr távozott, és felszólítást hagyott a postaládájában.

A felszólításban arra figyelmeztetik a háztulajdonosokat, hogy kihágást követnek el, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy építési engedély nélkül reklámokat helyezzenek el az ingatlanaikon, és 30 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetők. A felszólítás 48 órás haladékot ad a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolítására.

A 84 éves nyugdíjas asszony elmondta, lehet, hogy férje ma is élne, ha évekkel ezelőtt kint lett volna a házukon az utcanévtábla. Akkor ugyanis a mentő - a címet keresve - késve érkezett ki hozzájuk. Hozzátette, ügyvéddel tanácskozik arról, hogy miként járjon el a felszólítás után, hiszen a bírság a 2-3 évi főkönyvelői nyugdíjával egyenértékű.

A civil szervezetek is morgolódnak 


Több marosvásárhelyi civil szervezet képviselői is felháborítónak tartották a kétnyelvű utcanévtáblák elleni hatósági fellépést; Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke Bretfelean azonnali felmentését követelte.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI