2015. április 29., szerda

„Letartóztatták” Markó Attilát

Az RMDSZ volt parlamenti képviselőjének előzetes letartóztatásáról döntött szerdán a romániai Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék.


Markó Attila, DNA, korrupció, hivatali visszaélés, illegális visszaszolgáltatás, Bica-ügy, Mikó-ügy
Markó Attila. Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki. Fotó: Kocsis B. János
A vádlott távollétében hozott legfelső bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni.

A december óta Magyarországon tartózkodó politikus letartóztatását a Korrupcióellenes Ügyészség kérte. A DNA egyik korábbi közleménye szerint egy kárpótlási ügyben végzett vizsgálatok során a vádlott kivonta magát a nyomozás alól, elhagyta Romániát, és ezért nem hallgathatták ki.

Az ügyészek három rendbeli, súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés vádjával küldték bíróság elé a kártérítési bizottság volt tagjait, köztük Markó Attilát is, akik állítólag 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Markó Attila korábban elmondta: nem tartja jogszerű eljárásnak, hogy ha egy testületben valaki korrupciós cselekményt követel el, azért a testület egésze feleljen.

A vádhatóság először tavaly decemberben kérte Markó előzetes letartóztatását a parlamenttől egy másik kárpótlási (Bica) ügyben, ám időközben ejtették ellene a vádat.

Politikai menedékjog


A Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy adjon menedékjogot Markó Attilának.


Szávay István, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében a román jogállamiság gyalázatának tartja az előzetes letartóztatás elrendelését. Arra is kérte a kormányt, hogy adjon meg minden segítséget a román kommunizmus által államosított magyar ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán meghurcolt egykori képviselőnek.

Emellett - mint írta - elvárják a magyar külügytől, hogy diplomáciai eszközökkel gyakoroljon nyomást az egész erdélyi magyar közösség megfélemlítését célzó koncepciós eljárás megszüntetése érdekében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI