2015. április 1., szerda

Lemondott képviselői mandátumáról Markó Attila

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője a Facebookon és a blogján jelentette be lemondását szerdán, mielőtt a képviselőház plénuma a letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérésről döntött volna.


DNA, illegális visszaszolgáltatás, korrupció, Markó Attila, RMDSZ, Románia,
Markó Attila jelenleg Magyarországon tartózkodik. Fotó: Kocsis B. János
Markó Attila bejegyzésében közölte: élete legnehezebb döntését hozta meg, és attól a munkától válik meg, amelyre az életét tette fel.

A DNA három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja Markó Attilát amiatt, hogy a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket. A politikus tagadja a vádakat.

A vádhatóság őrizetbe vételi és előzetes letartóztatási kérését hétfőn már kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága.

Itt a lemondás, hol a lemondás?


Markó Attila lemondó nyilatkozatának elektronikus kép formában elküldött változatát a házbizottság is megkapta. A lemondást azonban csak akkor veheti tudomásul a plénum, ha az papíron is megérkezik a parlamentbe. A képviselőház a lemondás ismeretében elhalasztotta a döntést a képviselő letartóztatásának engedélyezéséről. Okafogyottá válik ugyanis az ügyészségi kérés, ha a lemondás hivatalossá válik.

Markó Attila előzetes letartóztatását már tavaly decemberben is engedélyezte a képviselőház egy másik túlértékelt kártérítés ügyében. A képviselő később közölte, hogy nem is vett részt azon a bizottsági ülésen, amelyiken a vitatott kártérítésről döntöttek. Az ügyészég ezt követően nem is kérte a politikus kiadatását Magyarországtól.

Múlt heti blogbejegyzésében Markó Attila azt hangsúlyozta, hogy soha senkitől nem kért és nem kapott csúszópénzt, sem az egyházi javak visszaszolgáltatása, sem a kártérítések ügyében. Azt is leírta, hogy nem volt oka kételkedni a szakértők által megállapított kártérítési összegek helyességében. A dossziékat ugyanis hivatalnokok egész serege ellenőrizte és látta el a kézjegyével, mielőtt a végső döntést meghozó bizottság elé kerültek volna.

Mikó-ügy


Markó Attilát tavaly novemberben jogerősen három évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak a református egyház részére történt visszaszolgáltatása miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI