2015. április 26., vasárnap

Kimenekítették Tóásó Elődöt Bolíviából

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat. A magyar külügyminisztérium ideiglenes magánútlevelet biztosított a hazatéréshez.


Bolívia, Evo Morales, Magyarosi Árpád, Mario Tadic, terrorizmus, Tóásó Előd,
Tóásó Előd és Mario Tadic. Fotó: Baptista Szeretetszolgálat/MTI
A kimenekítés közép-európai idő szerint péntek délután történt a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen.

Tóásó Elődöt a bolíviai titkosszolgálatok figyelmét elkerülve, konspiratív módon kellett kimenekíteni a dél-amerikai országból. Erre azért volt szükség, mert a La Paz-i kormány több mint két hónappal a szabadlábra helyezése után sem adta vissza az útlevelét, és a vádalkuban megkötött egyezség több pontját sem tartották be.

Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfőn kora délután érkezik Budapestre.

A menekítésnél jelen volt Lukács Csaba, erdélyi újságíró és riporter is, aki az M1-nek árult el néhány részletet az akcióról.


A „menekítő csapat” az akciót megelőzően nem is találkozhatott Előddel, csak különböző kommunikációs eszközökön tartották a kapcsolatot. Előd, többször taxit váltva, pénteken kora reggel beszállt egy újabb járműbe, mindezt úgy, hogy még felesége sem tudott arról, hogy aznap el fog jönni.
Magyar idő szerint pénteken kora este sikerült kimenekíteni Tóásó Elődöt az országból Chilébe, most már biztonságban van. Családtagjainak Magyarországra hozása a következő napok feladata - fejtette ki Lukács Csaba.
Kiemelte: ezt a fajta akciót az indokolta, hogy tartottak attól, hogy a bolív titkosszolgálat minden lépésüket figyeli. Megjegyezte: bár Tóásó Előd leülte büntetését, a bolív hatóságok nem adták vissza útlevelét, s a magyar kormány által kötött egyezségek sem vezettek eredményre.

Háttér


Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Tóásót és Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.