2015. április 7., kedd

Júniustól 9 százalék lesz az élelmiszerek áfája

Júniustól 9 százalékra csökkentik Romániában minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját - jelentette be kedden a bukaresti kormány ülésén Victor Ponta miniszterelnök.


adó, gazdaság, Románia, ÁFA, áfacsökkentés, élelmiszer, Ponta-kormány, reducere TVA, TVA alimente
Csak 9 százalék lesz az élelmiszerek áfája. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A jelenleg 24 százalékos általános forgalmi adó szintjét az új adótörvénykönyv jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené.

A kabinet sürgősségi rendelettel hozza előre a 2016 január elsejétől tervezett adócsökkentő intézkedések egyikét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő.

Ez azért lehetséges, mert Ponta szerint a román költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

Az intézkedést Ponta azzal indokolta, hogy:
  • az Európai Unióban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (csaknem harmadát) élelemre;
  • az élelmiszer-ágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke.
A kormány azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszer-biztonságát.

A Nemzetközi Valutaalap ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.

A bukaresti hírtelevíziók által megszólaltatott elemzők szerint Ponta azért próbálja minél gyorsabban életbe léptetni a liberálisok által is szorgalmazott adócsökkentéseket, hogy kifogja a szelet jobbközép politikai ellenfelei vitorlájából a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások előtt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI