2015. április 5., vasárnap

Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszeredában

A katolikusok húsvéti ünnepének egyik kiemelkedő mozzanata az ételszentelés.


húsvét, ételszentelés, Csíkszereda, Székelyföld, kereszténység, hagyományok, ételszentelés Csíkszereda, ételszentelés 2015
Katonás rend: sorban állók fegyelmezetten vesznek részt a szertartáson.
Fotó: Haáz Sándor/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
Húsvét hajnalán az erdélyiek kosárral a kézben mennek a templomba, hogy a 40 napos böjt után a pap megáldja az ünnepi eledeleket. Ennek a húsvéti szokásnak több százéves hagyománya van Székelyföldön.

Feldíszített, sonkával, kolbásszal megrakott kosarakkal gyülekeztek a hívők Csíkszereda főterén, hogy áldást kapjanak ételeikre a nagyböjt után.

A húsvéti eledelszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, társadalmi, családi, ökumenikus jellegét, évtizedek óta a város közösségi ünnepe is, nemcsak elengedhetetlen része az ünnepnek, de látványosság is.

Testi-lelki összeszedettség


Jézus Krisztus feltámadásának ünnepén idén is több ezren vettek részt a hagyományos húsvéti eledelszentelésen: a hívek már reggel 8 órakor rendezett sorokban várták, hogy püspöki áldásban részesüljenek a kosarakban helyezett eledelek.

húsvét, ételszentelés, Csíkszereda, Székelyföld, kereszténység, hagyományok, ételszentelés Csíkszereda, ételszentelés 2015
Tamás József gyulafehérvári segédpüspök ételt szentel.
Fotó: Haáz Sándor/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
Az első ünnepi asztal ínyencségei: a bárányhús, a tojás, a kalács, egyben a Húsvéthoz, Krisztus feltámadásához kötődő szimbólumok is.

A Szabadság-téren azokat az ételféleségeket szentelik meg, így például a sonkákat, kolbászokat, amelyek fogyasztása tiltott volt a nagyböjt idején.

Határkerülés: a Feltámadás ünnepe Zetelakán

A szentelési szertartást követően elénekelték a pápai himnuszt, a magyar nemzeti imát és a székely himnuszt is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.