2015. április 27., hétfő

Hazaérkezett Tóásó Előd

Magyarországra érkezett hétfő délután Tóásó Előd, aki fegyveres felkelés vádja miatt hat évet töltött börtönben Bolíviában.


Baptista Szeretetszolgálat, Bolívia, Evo Morales, Magyarosi Árpád, Mario Tadic, terrorizmus, Tóásó Előd

A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyar férfit megérkezésekor mások mellett édesapja és nővére is köszöntötte a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A reptéren tartott sajtótájékoztatón Tóásó visszautasította, hogy terrorizmus szándékával ment volna 2009-ben Bolíviába. Közölte: a bolíviai hatóságok ejtették az erre vonatkozó vádat. Mint mondta, ugyanakkor világos, hogy egy belpolitikai küzdelem áldozatává vált, hiszen a fegyveres felkelés, amiért végül elítélték, politikai jellegű bűncselekmény.

Baptista Szeretetszolgálat, Bolívia, Evo Morales, Magyarosi Árpád, Mario Tadic, terrorizmus, Tóásó Előd,
Előd a könnyeivel küszködve mondott köszönetet a Baptista Szeretetszolgálatnak, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Fotó: Marjai János/MTI
Elmondta: legálisan, ám meglepetésszerűen hagyta el Bolíviát, azt követően, hogy a bolíviai hatóságok börtönbüntetésének letöltése után sem adták vissza az útlevelét. Az új úti okmányhoz a külügyi tárca segítette hozzá, illetve a Baptista Szeretetszolgálat szervezte meg a hazatérését.

Kérdésekre válaszolva kiutazását egyszerű kalandvággyal magyarázta:  weblapszerkesztés fejében felajánlották neki, hogy Bolíviába mehet, és örömmel élt az alkalommal, illetve egy filmforgatást készítettek elő.
A mai napig számtalan megválaszolatlan kérdés létezik az ügyben. Remélen, hogy egy nap kiderül az igazság - mondta Tóásó Előd.
Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy Tóásó legálisan hagyta el az országot. Ezt annál is inkább megtehette a külügyminisztérium által kibocsátott úti okmány segítségével, mert magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Bolíviába.

Felidézte, hogy a szeretetszolgálat immár tíz éve foglalkozik bajba került magyarok, a többi között elítéltek, betegek, fogyatékkal élők hazasegítésével, és már csaknem száz magyar állampolgárnak segítették a hazatérését.


Tóásó ügyét immár hat éve követik nyomon, és bűnössége iránt az is kétségeket ébreszt, hogy az őt vádló ügyész, aki nemrég menedékjogot kért Spanyolországban, úgy nyilatkozott: a Tóásónál és társainál 2009-ben talált fegyverek egy bolíviai rendőrségi raktárból származtak.

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta a sajtót, hogy Tóásót és a korábban vele együtt fogva tartott horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.