2015. április 23., csütörtök

Hármasfalu: leszedetnék a történelmi helységneveket

Maros megye prefektusa felszólította a makfalvi polgármesteri hivatalt, hogy távolítsa el a közigazgatásilag hozzá tartozó Hármasfalu egykori falvaiban kihelyezett helységnévtáblákat.


magyarság, kisebbségi jogok, Románia, Makfalva, Hármasfalu, Csókfalva
A román hatóságok valósággal üldözik a magyar feliratokat. Fotó: Boda L. Gergely/MTI
A kormánymegbízott szerint az egykori községet alkotó települések történelmi megnevezéseit magyarul és románul feltüntető táblák „veszélyeztetik a közlekedést”.

Székelyszentistván, Csókfalva és Atosfalva


Az 1968-as közigazgatási átszervezésnél összevont három falu történelmi megnevezése 2013-ban került ki az műút mellé. A hivatalos helységnévtábláktól mind méretükben, mind színükben eltérő táblák idegenforgalmi célokat szolgálnak.

A kifogás, hogy a magánterületen lévő táblák veszélyeztetik a közlekedést immár a harmadik ürügy, amivel a Maros megyei prefektusi hivatal a történelmi megnevezések eltávolítását próbálja elérni.

Vass Imre, Makfalva polgármestere tájékoztatta az Európa Tanács emberi jogi szervét, a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottságot arról, hogy a román kormány képviselői magyar feliratok miatt zaklatják a helyi közösséget.

A Székely Nemzeti Tanács is tiltakozik a kormánymegbízott diszkriminatív felszólítása ellen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI