2015. április 22., szerda

Fókuszban a környezetvédelem

Április 22-én világszerte több millió ember helyezi fókuszba a zöld kérdéseket azzal, hogy különféle eseményeken vesz részt.


környezetvédelem, Föld napja, PETA,
Kelly Chin amerikai modell óceánokat és kontinenseket ábrázoló testfestéssel (PETA-kampány). Fotó: Rolex Dela Pena/EPA/MTI
Mára évente több mint egymilliárd ember vesz részt a Föld napja programjaiban, ezzel ez a legnagyobb civil esemény világszerte. 

A Google egy újabb Doodle-lal emlékezik meg a jeles napról, amely ezúttal egy forgó Földet, és élőlényeket, többek között egy tatut és egy komodói sárkányt vonultat fel. Az alábbi Doodle-ra kattintva eljuthat egy kvízhez, amellyel megállapíthatja,

melyik állat áll legközelebb személyiségéhez.

Google Doodle, Earth Day Quiz
Forrás: Google


A környezetvédelem születésnapja


A Föld napja megalapítása Gaylord Nelson, Wisconsin korábbi szenátorának nevéhez fűződik, akit az 1969-es katasztrofális Santa Barbara-i olajszennyezés inspirált.


A Föld napját először 1970. április 22-én tartották meg, a modern környezetvédelmi mozgalom születésnapjaként is tekintenek eme napra. Akkor mintegy 20 millió amerikai vett részt a programokban.

Az első ilyen jeles nap vezetett az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének megalapításához, majd a kongresszus megszavazta a tiszta levegő, a tiszta víz és a veszélyeztetett fajok törvényét.

Két évtizeddel később, 1990-ben a környezetvédők újabb nagyobb kampánnyal akarták ünnepelni a Föld napját: világszerte 141 országból mintegy 200 millió ember vett részt az eseményeken, amelyek elősegítették az újrahasznosítás előnyeinek felismerését, és kikövezték az utat az ENSZ Rio de Janeiró-i Föld csúcstalálkozójához.

A NASA a Nemzetközi Űrállomásról készített lenyűgöző videofelvétellel ünnepli a Föld napját
A Föld napjának célja arra ösztökélni az embereket, hogy törődjenek környezetükkel, tegyenek meg mindent, amivel segédkezhetnek ez ügyben, legyenek önkéntesek, használjanak napelemeket, szervezzék meg saját környezetvédelmi kampányaikat, vagy egyszerűen csak változtassanak egy szokásukon.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Independent/Yahoo/NASA/Google/Híradó