2015. április 24., péntek

Fenyő Szálló: gyáva döntést hozott az alkotmánybíróság

A talárosok szerint az ortodox egyháznak adományozott kovásznai szálloda ügyében pereskedő személyek nem bizonyították egyértelműen, hogy a szálloda átadásával sérült volna az érdekük.


egyház, Fenyő szálloda, Kovászna, ortodox egyház, Székelyföld, Tündérvölgy, alkotmánybíróság, diszkrimináció,

A testület érdemi döntés nélkül visszautalta az ügyet a brassói táblabíróságra – írta Gazda Zoltán, a pereskedők egyike pénteken kiadott közleményében.

A per egyik kezdeményezője, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöki tisztségét is betöltő Gazda Zoltán közölte:
A perirat visszakerül a brassói táblabíróságra, ahol a pereskedők bizonyítani próbálják érdekeltségüket és jogsérelmüket, de további lépéseket is terveznek a Nép Ügyvédjénél illetve a Strasbourgi Emberjogi Bíróságnál.
A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére húsz háromszéki személy indított pert a román állam ellen, amiért az 2013 karácsonyán sürgősségi kormányrendelettel az ortodox egyháznak adományozta a kovásznai Fenyő szállót, ami korábban az állami protokollalap tulajdonában volt. A kormány „a román nép nemzeti identitásának megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának erkölcsi parancsára” hivatkozott a kormányrendeletben.

A panaszosok azt tartották felháborítónak, hogy miközben a történelmi magyar egyházak a kommunista hatalom által államosított ingatlanaikat sem kapták maradéktalanul vissza, a kormány székelyföldi szállodaadománnyal ajándékozta meg az ortodox egyházat, amelynek hívei Kovásznán a lakosság harmadrészét teszik ki.

Az üggyel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot is megkeresték, amely 2014 novemberében véleményezte a kormányrendeletet, megállapítva a diszkriminációt. A panaszosok azonban úgy vélték, hogy a tanács véleményezése nem egyértelmű, ezért ezt a határozatot is megtámadták a bukaresti táblabíróságon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI