2015. április 11., szombat

Könyvajánló: Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása

könyv, erdélyi arisztokrácia, Csinta Samu, történelem, magyarság, Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása
Arisztokraták honfoglalása

Ez a kötet arról szól, hogy sosem szabad feladni. Akkor sem, ha ezernyi kiskapu nyílik a menekülésre, a komfortosabb létre, mert dolgunk van a Földön, s a ránk váró feladatokat helyettünk senki más nem végezheti el.


Így ha a történelem – vagy bármi más ok – félbe is szakítja munkánk teljesítését, nem hezitálhatunk a folytatásról, amint szabad akaratunkból dönthetünk megint. Ahogy azt Tamási Áron írta, azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne. És hol van legtöbb képességünk az otthonlétre, ha nem a szülőföldön?

Amikor Csinta Samu megkeresett, hogy egykori családi birtokaikon újjáépítésbe kezdő erdélyi arisztokratákkal tervez könyvet írni, fellelkesített. Tudtam, hogy nem az édesbús múlt újbóli elsiratásában lesz majd részünk. Nem Tündérkertben bolyongunk céltalan. Nem mintha az olykor-olykor nem esne jól a lelkünknek, csakhogy általa aligha érkezünk el valahová. Ellenben az újrakezdőkkel folytatott beszélgetésektől olyan energiákhoz juthatunk, amelyek szemlélődőből építővé nemesítenek bennünket.

Erdély, faluturizmus, hagyományok, Háromszék, Kálnoky Tibor, Kálnoky-gróf, Kálnoky-kastély, Székelyföld, természet
Kálnoky Tibor a Kálnoky-kastély udvarán a Kovászna megyei Sepsikőröspatakon
Fotó: Beliczay László/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
Biztattam hát Samut, hogy mielőbb adja le a kéziratot. Mert kíváncsivá tett. Érdekelt, hogy Erdélyországban miként akadályozzák, és hogyan segítik az újrakezdést. Meg aztán mintát is reméltem a határon innen élő magyarok számára, elvégre a mi dolgunk sem más, mint a megszólalóké, hogy úgy találjuk meg a helyünket a XXI. századi környezetben, hogy közben a szocializmusban felszaggatott gyökereinket is visszaerősítsük. Hogy utat építsünk a felszántott múltból az otthonosan berendezett jövőbe.

Hat erdélyi arisztokrata család példát mutat valamennyiünknek.
Borókai Gábor előszava a kötethez
 A szerzőről: 
Csinta Samu 1960. augusztus 21-én született Sepsiszentgyörgyön. Nős, három gyermek édesapja. 1993.ban szerzett újságírói oklevelet Budapesten. 1999-ig különböző magyarországi napi- és hetilapoknál dolgozott sportújságíróként. 1999-től a kolozsvári Krónika vezető-, majd főszerkesztője volt. 2008-tól hazatért szülővárosába, a Háromszék napilapnál és a Régió Rádiónál dolgozott, majd ismét Kolozsvárra került, ahol az Erdélyi Napló szakmai vezetője.
Erdély újranemesítői – Arisztokraták honfoglalása a Heti Válasz Kiadónál jelent meg 2015-ben Budapesten, Köntés Ernő fotóival.

 AJÁNLJUK MÉG:
 Riportkönyv az erdélyi arisztokráciáról: Báró elvtárs
Galéria: a Kálnoky-birtokok Székelyföldön
► Elárvereznek két erdélyi történelmi kastélyt

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Heti Válasz