2015. április 3., péntek

Eltörölték a himnuszbírságot

Érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi bíróság pénteki ítéletében azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezete ellen.


himnuszéneklés, MPP, Sepsiszentgyörgy, Marius Popică, magyar himnusz, magyar-román kapcsolatok, Trianon
Tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt. Henning János felvétele
A bíróság a honlapján közölt ítéletben megállapította, hogy a prefektus törvénytelenül bírságolta meg az MPP-t.

A bíróság mentesítette a pártot az ötezer lejes bírság kifizetésétől, ugyanakkor elutasította, hogy az MPP kérésére megállapítsa annak a kormányhatározatban rögzített előírásnak a törvénytelenségét, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta.

VIDEÓ: Így tiltakoztak a sepsiszentgyörgyiek

Az MPP-t decemberben bírságolta meg Marius Popică, Kovászna megye – azóta leváltott – prefektusa amiatt, hogy az MPP által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. A prefektus egy 2001-ben elfogadott kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalosságainak a látogatásai alkalmával szabad énekelni Románia területén.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének az elnöke elmondta, kíváncsian várja az ítélet indoklását, mert az ítélet - bíróság által közzétett - rövid változatából nem derül ki, hogy formai vagy tartalmi érvek alapján érvénytelenítették a bírságolási jegyzőkönyvet.
Ha formai okokra hivatkoznak, az ítélet nem jelenti azt, hogy Romániában büntetlenül lehet énekelni a magyar himnuszt - tette hozzá.
A pártelnök elmondta, továbbra is arra törekszenek, hogy romániai bíróság állapítsa meg: alkotmányellenes az a kormányhatározat, amelyre hivatkozva a prefektus a bírságot kirótta.
Elképzelhetetlen, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megbírságolható legyen, aki egy másik tagállam himnuszát elénekeli” - jelentette ki a politikus.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI