2015. április 17., péntek

Dübörög az újratervezés: újraválasztották Kelemen Hunort

Újabb négy évre Kelemen Hunort választotta elnökévé az RMDSZ pénteken, a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusán.


Kelemen Hunor, RMDSZ 12. Kongresszus, RMDSZ 25, RMDSZ-kongresszus, RMDSZ-újratervezés,
Nincs alternatíva? Fotó: Biró István/MTI
Kelemennek nem volt kihívója. A kongresszusi küldöttek közül - akik 585 érvényes voksot adtak le - 575-en szavaztak bizalmat neki.

Az RMDSZ „újratervezés” jelszóval rendezett kongresszusán Kelemen Hunor programbeszédében a társadalomszervezés erősítésére helyezte a hangsúlyt.
Az etnikai képviselet terén nincs alternatívája az RMDSZ-nek. Nem újabb és újabb pártokra van szüksége a közösségnek, hanem nyitott, befogadó és mindig megújulni képes szövetségre - mondta az RMDSZ újraválasztott elnöke.
Kelemen szerint az RMDSZ-nek is változnia kell, hogy megfeleljen a közösség elvárásainak, de nem arra kell összpontosítania, kinek az oldalán, és mikor kerül a bukaresti kormányba, hanem az erdélyi magyarsággal kell megerősítenie a kapcsolatát.

A régi-új elnök az RMDSZ kommunikációját is javítani akarja, nemcsak a magyar közösség, hanem a román többség tájékoztatása és meggyőzése érdekében is.

Minek ide újratervezés?


A tenyérizzasztó elnökválasztás előtt a küldöttek a kongresszus mottójául választott újratervezés szükségességéről és irányáról vitatkoztak.


A felszólalók közül sokan elismerték, hogy bizalomvesztést szenvedett el a szövetség, és változtatnia kell politikáján azért, hogy újraépítse a bizalmi viszonyt az erdélyi magyar közösséggel.

Kovács Péter főtitkár szerint rég volt ilyen nehéz helyzetben az erdélyi magyarság. Arra utalt, hogy 2004 óta nem szavaztak annyian az RMDSZ-re, mint amennyi szavazatot 2014 őszén Klaus Johannis államelnök kapott a magyaroktól. Megoldás?
A közösség szolgálatát kell a munka középpontjába állítani, több alázat és őszinteség, nagyobb odafigyelés szükséges a bizalom visszaszerzéséhez.
Az újratervezés mottót többen is vitatták, megjegyezvén, hogy a gépkocsik műholdas navigációját ellátó GPS-készülékek akkor adják ki ezt a jelszót, amikor a gépkocsi letért a megfelelő útról.

Markó Béla szerint nem az RMDSZ, hanem a romániai demokrácia tévesztett utat, ugyanis megrendült a demokráciába és a politikába vetett bizalom a romániai társadalomban, sokan csodára várnak, és a csodavárás könnyen lehet egy „autoritárius” rezsim előszobája.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke azt hangsúlyozta, az újratervezésnek az eszközöket kell megcéloznia, mert a szövetségnek nem sikerült megfelelően „eladnia a piacon” az eredményeit.

Verestóy Attila szenátor úgy vélte, az RMDSZ 1989 óta építi az autonómiastruktúráit, és az újratervezés által ahhoz az alaphoz kell visszatérni, amelyre évtizedeken át épült a szövetség.
Azt kell célul kitűzni, hogy a 2016-os parlamenti választások után ott legyen az RMDSZ a kormányban - adta ki az ukázt a „Hargita fodrásza”.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI