2015. április 25., szombat

Brutális földrengés rázta meg Nepált

Csaknem 4100 ember vesztette életét Nepálban és a környező országokban a helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengésben. 


természeti katasztrófa, földrengés, Nepál, Katmandu,
Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb földrengése a szomszédos Indiában és Bangladesben is károkat okozott. Fotó: Narendra Shrestha/EPA/MTI
Az áldozatok száma óráról órára emelkedik; a hatóságok több ezer sérültről számoltak be.

A fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt, közöttük több száz éves templomok és megrongálódott a repülőtér is.

Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a rengés 7,9-es erősségű volt. A földmozgás több percen át tartott.

A földmozgás főleg a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyet rázta meg, de érezni lehetett az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig is. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt.

földrengés, Katmandu, Nepál, természeti katasztrófa,
A Mount Everesten, ahol jelenleg magyar hegymászók is vannak, lavinát indított el a heves földmozgás. Fotó: Azim Afif
A világ legmagasabb hegyének a csúcsára vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg. A legfrissebb adatok szerint legalább 18 halálos áldozatot követeltek a lavinák a hegymászó alaptáborokban.

természeti katasztrófa, földrengés, Nepál, Katmandu,
Katmanduban több épület romba dőlt, közöttük több száz éves templomok.
Fotó: Narendra Shrestha/EPA/MTI
A Reuters tudósítója beszámolt arról, hogy a fővárosban mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba.

természeti katasztrófa, földrengés, Nepál, Katmandu,
A katmandui központi kórházba több tucatnyi sérültet vittek be.
Fotó: Narendra Shrestha/EPA/MTI
A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.

természeti katasztrófa, földrengés, Nepál, Katmandu,
A földrengést követően a mobiltelefonhálózat és egyéb kommunikációs rendszerek is akadozva működtek. Fotó: Narendra Shrestha/EPA/MTI
A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára.

A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, egy híres torony, a kilencszintes Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak. A műemlék majdnem teljesen összedőlt, csak egy csonk maradt belőle.

természeti katasztrófa, földrengés, Nepál, Katmandu,
Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait. Fotó: Narendra Shrestha/EPA/MTI
A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek.

Segélykiáltás


Az elszegényedett Nepál segítséget kért a világtól. Elsőként India reagált, amely egy katonai repülőgéppel három tonna ellátmányt és egy 40 fős mentőalakulatot indított útnak a Himalájába. Az Egyesült Államok is mentőket és egymillió dollár gyorssegélyt ígért. Kína 40 mentési szakembert és hat kutató kutyát küld Nepálba. Franciaország is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, amint megkapja Katmandu listáját az igényekről. A kormány válságstábot állított fel az övezetben tartózkodó francia állampolgárok megsegítésére. Az Európai Unió pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, de még elemzi, hogy mennyit. Mentőket és orvosokat küld Izrael is, és egy tábori kórházat nyit Katmanduban.

A sors fintora


Katmanduban alig egy héttel ezelőtt tartottak nagyszabású nemzetközi találkozót arról, hogyan lehetne védekezni a térségben a földrengések ellen.

Az első utórengés erőssége 6,6-os volt!
Posted by vhegy.com on 2015. április 25.
Forrás: MTI/BBC/Reuters/Híradó