2015. április 8., szerda

Brüsszel lefújná a romániai áfacsökkentést

Brüsszel nem rajong a jobban teljesítő másodrangú Európai Uniós tagállamokért.


áfacsökkentés, adócsalás, Románia, Európai Bizottság, gazdaság, román kormány, Victor Ponta, Ponta-kormány, Valdis Dombrovskis
Ponta és Dombrovskis a közös nevezőt keresik. Forrás: gov.ro
Az Európai Bizottság szerint a román kormány áfacsökkentő tervei jelentős kiesést eredményezhetnek az adóbevételek terén.

A kijelentés Valdis Dombrovskistól, az Európai Bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnökétől származik, aki szerdán Bukarestben tárgyalt Victor Ponta román miniszterelnökkel.

Közös sajtóértekezletükön Dombrovskis rámutatott: fontos, hogy a román gazdaság tovább javuljon, ezért aggodalomra adnak okot azok a jelentős áfacsökkentések, amelyeket az elfogadásra váró új adótörvénykönyv tartalmaz. Hozzátette: az új adótörvények előírásai nincsenek összhangban az EB ajánlásaival, amely azt kérte a tagállamoktól, hogy főleg a rosszul fizetett munka adóterheit csökkentsék a gazdasági növekedést és fogyasztást kevésbé érintő adónemek rovására.

Ponta kijelentette: kormánya minden intézkedésére megvan a fedezet, és az adócsökkentés hosszú távon fenntartható. Emlékeztette az EB alelnökét, hogy Bukarest már tavaly ősszel megkezdte a munka adóterheinek visszaszorítását, amikor öt százalékponttal csökkentette a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot.

Ponta szerint az áfacsökkentés hosszú távon az adókerülés visszaszorítását eredményezheti.

A kormányfő rámutatott: a román gazdaság három éve növekszik, csökken a költségvetési hiány, az államadósság pedig a GDP 40 százaléka alatt maradt, ugyanakkor elismerte, hogy az EU-ban átlagon felülinek számító - három százalékos - gazdasági növekedése ellenére Románia még távol áll az Európai Unió átlagos gazdasági és társadalmi mutatóitól, de szerinte éppen azért kell Romániának nagyobb sebességgel fejlődnie, hogy behozza lemaradását.

A kormány jövőre az általános forgalmi adót 24-ről 20 százalékra, az élelmiszerek áfáját pedig már idén júniustól 9 százalékra akarja csökkenteni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI