2015. április 21., kedd

Bretfelean szerint a magyarok provokálnak

A marosvásárhelyi rendőrfőnök szerint a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) egyetlen szándéka a kétnyelvű utcanévtáblákkal az etnikumközi feszültségek gerjesztése.


Civil Elkötelezettség Mozgalom, kétnyelvű utcanévtáblák, Marosvásárhely, Valentin Bretfelean,
Velentin Bretfelean vérében van a szeku*. Forrás: tirgumureseanul.ro
Valentin Bretfelean kedden marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kijelentette: a CEMO önkéntesei fittyet hánynak a törvényre.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, éppen március 20-án, a marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján érték tetten az egyesület két önkéntesét, akikre 5 ezer lejes bírságot róttak ki.

Kijelentette, csakis a helyi hatóságok, vagy az önkormányzat engedélyével rendelkező szervezetek helyezhetnek ki feliratokat. Megállapította, a CEMO nem helyhatóság, és nem is rendelkezik a helyhatóság engedélyével. Hozzátette, a városháza már a múlt év végén elkezdte a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, és négy utcára már ki is kerültek a táblák.
Mi lenne, ha mától a Marosvásárhely minden polgára vagy szervezete elkezdene engedély nélkül mindenféle táblákat kitenni ahová csak a kedve tartja - tette fel a kérdést. 
A rendőrparancsnok azt is elmondta, eddig mintegy negyven ingatlan tulajdonosának adtak 48 órás haladékot a törvénytelenül kihelyezett utcanévtábla eltávolítására, a felszólítási akció azonban folytatódik. Hozzátette, nem céljuk a bírságolás, csupán a törvényességet akarják visszaállítani. 

Bretfelean megemlítette, hogy egyesek „nyomást próbálnak gyakorolni rá, hogy ne alkalmazza a törvényt”, de ő nem enged a nyomásnak.

* Valentin Bretfelean rendőrparancsnokot súlyos fegyelmi vétség miatt mentették fel a Román Hírszerző Szolgálat Máramaros megyei parancsnoki tisztségből. Neve szerepel azoknak a hírszerző tiszteknek a listáján, akik 1989 előtt a Securitate állományában tevékenykedtek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI