2015. április 27., hétfő

Bemutatták a csíksomlyói búcsúba közlekedő mozdonyt

Az idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítették fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát.


II. Rákóczi Ferenc, Csíksomlyó, Csíksomlyó Express, csíksomlyói búcsú, egyház, Kárpáteurópa Utazási Iroda, Székely Gyors, zarándoklat, zarándokvonat
„ Cum Deo Pro Patria et Libertate”. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A mozdonydekoráció évről-évre emléket állít azoknak a kiváló teljesítményre képes magyar embereknek, akik örök példát jelentenek, és egyet jelentenek az összetartozás élményével.

A MÁV történelmi díszítésű mozdonyai korábban egyebek mellett Mátyás király, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Kandó Kálmán, vagy az Aranycsapat képmásával lettek ellátva.

A MÁV a Kárpáteurópa Utazási Irodával együttműködve, minden évben össznemzeti zarándokvonatot indít a csíksomlyói búcsúba. Idén a szerelvényt az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából díszítették fel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére arcképével és az „Istennel a hazáért és a szabadságért” - jelmondatával.

II. Rákóczi Ferenc, Csíksomlyó, Csíksomlyó Express, csíksomlyói búcsú, egyház, Kárpáteurópa Utazási Iroda, Székely Gyors, zarándoklat, zarándokvonat
A jármű a pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A mozdony felmatricázására kiírt pályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte. Különdíjban egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült.

A Magyarországról május 22-én induló két különvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a vasúttársaság TRAXX típusú mozdonyával az élen járja végig a négynapos utat, a két vonatot a Keleti pályaudvaron egyesítik, a Rákóczi-mozdony szállítja a több mint ezer zarándokot Magyarország ezeréves határára.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
A mozdony, a korábbiaktól eltérően, a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, egy Wass Albert-regény helyszínén, Désen, Wesselényi Miklós városán, Zsibón és Károli Gáspár szülőhelyén, Nagykárolyon keresztül. A Szilágyságban magyar vonat a második világháború óta nem járt.

A MÁV 15 kocsiból álló szerelvénye több mint ezer zarándokot szállít majd történelmi tájakon keresztül. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI