2015. április 7., kedd

Az Iszlám Állam Erdély kapujában

Dzsihadista sejtet számoltak fel Szatmárnémetiben. A csoport tagjait - összesen hét személyt - dzsihadista szervezkedés miatt kiutasították Romániából a múlt héten.


Szatmárnémeti, SRI, dzsihadista terrorszervezetet, Erdély, Charlie Hebdo, Kouachi-fivérek,
A Kouachi-fivérek akcióban. Fotó: Twitter
A Digi24 hírtelevízió szerint a kiutasítottak közül hatan szárnyas vágóhidat működtettek Szatmárnémetiben, és kapcsolatban álltak a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét megtámadó Kouachi-fivérekkel.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) honlapján egy tunéziai állampolgár 10 évre szóló kiutasításáról és egy 6 tagú, meg nem nevezett állampolgárságú csoport 5 tagjának 7 évre szóló, egy tagjának pedig 3 évre szóló kiutasításáról számolt be.

Utóbbi csoport tagjai az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek radikális nézeteit vallották, és dzsihadista irányultságú szélsőséges iszlamista propagandát fejtettek ki Románia területén. A radikalizálódás előrehaladott állapotában levő személyek elszigetelt csoportot alkottak, amely veszélyeztette Románia biztonságát. A titkosszolgálat azt is hozzátette, 2013 óta tartja megfigyelés alatt a most kiutasított személyeket.

A csoport Szatmárnémetiben működött, tagjai francia állampolgárok voltak. A Digi24 meg nem nevezett bírósági forrásokra hivatkozva közölte, hogy a csoport közvetlenül is kommunikált a januári párizsi merényletek elkövetőivel.

A Digi24 a Párizs melletti Soissons-ban szólaltatta meg az egyik kiutasított férfit, aki elmondta, hogy Kolozsváron végezte el az orvosi egyetemet, 2013 óta vezeti a szatmárnémeti vállalkozását, amely az iszlám előírások szerint dolgozza fel a szárnyashúst, és iszlám közösségekben értékesíti azt.

A hírtelevízió szerint a szatmárnémeti húsfeldolgozó kisüzemben dolgozott a kiutasított csoport öt másik tagja is, akiket egy iszlám vezető fertőzött meg szélsőséges nézeteivel a városban tartott összejövetelek alkalmával.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Digi24