2015. április 14., kedd

Az erdélyi arisztokrácia „új honfoglalása”

Sepsiszentgyörgy után kedden Kolozsváron is bemutatták Csinta Samu újságíró Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című könyvét.


Csinta Samu, erdélyi arisztokrácia, könyv, magyarság, történelem, Kálnoky Tibor, Kálnoky gróf, Sepsikőröspatak
Gróf Kálnoky Tibor sepsikőröspataki otthonában.
Fotó: Beliczay László/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
A dokumentumregény olyan arisztokrata családokat mutat be, amelyek az 1989-es rendszerváltozás után új életet kezdtek Erdélyben.

Lapozzon bele ►
A Heti Válasz Kiadó által megjelentetett könyv a Kálnoky, az Apor, a Mikes, a Haller, a Bethlen és a Teleki család tagjaival folytatott csaknem százórás beszélgetés eredménye.

A szerző elmondta eredetileg csak arról akart írni, hogy miként találtak újra magukra 1990 után az régi arisztokrata családok, de a beszélgetések során belátta, nem lesznek érthetők a történetek, ha legalább 1949 márciusáig, a nemesi családok vagyonukból való kisemmizéséig vissza nem megy az időben.

Nem volt könnyű szóra bírni az arisztokratákat


Közülük sokan Nyugat-Európából tértek haza; korábban azzal védekeztek a kommunista megbélyegzéssel szemben, hogy megpróbálták kitörölni az emlékezetükből a múltat.
Kálnoky Tibor gróf ajánlása segített. A legtöbb helyen azonban eltelt egy-két beszélgetés, mire el tudtam fogadtatni magamat - mesélte Csinta Samu.
Ahogy beszélgetőpartnerei feloldódtak, már alakította magát a történet, és csak arra kellett vigyázni, hogy ne engedje túlburjánzani.

A kiadó a könyv sikerétől tette függővé, hogy egy következő kötetben feldolgozza-e újabb történelmi családok történetét. Az első jelek arra utalnak, hogy a szerző folytathatja a munkát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI