2015. április 2., csütörtök

Andreas Lubitz az internetről tanult öngyilkolni

A Germanwings német légitársaság lezuhant gépének másodpilótája az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban - közölte csütörtökön a düsseldorfi ügyészség.


Airbus A320, Andreas Lubitz, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
KI vállalja a felelősséget? Carsten Spohr (Lufthansa) és Thomas Winkelmann (Germanwings) vezérigazgatók a tragédia helyszínén felállított emlékműnél.
Fotó: Sebastien Nogier/EPA/MTI
Lubitz táblagépének vizsgálata után az is kiderült: az „ámokpilóta” legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.

A közlemény szerint a felhasználói fiók adatai, a készülék révén lebonyolított személyes levelezés és a keresőkifejezések alapján megállapítható, hogy a táblagépet a másodpilóta használta.

A böngészőprogramból Lubitz nem törölte ki az előzményeket, így rekonstruálni lehetett, hogy milyen kifejezésekre keresett rá a katasztrófa előtti napokban, március 16. és március 23. között.
A készülék felhasználója az interneten orvosi kezelési módszerekről, valamint az öngyilkosság fajtáiról és végrehajtási módozatairól tájékozódott, és legalább egy napon több percig a pilótafülke ajtajával és az ajtóra vonatkozó biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos szavakra keresett rá - áll a közleményben.
A düsseldorfi ügyészség korábban közölte, hogy a másodpilóta lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a katasztrófa napjára is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta.

Megállapították azt is, hogy több éve - még a pilótaengedély megszerzése előtt - hosszabb ideig pszichoterápiás kezelésben részesült öngyilkossági hajlam miatt.

A német külügyminisztérium szerdán korrigált adatai szerint nem 75, hanem 72 német állampolgár volt a repülőgépen, amely a fedélzeten 150 emberrel zuhant le a francia Alpokban.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI