2015. április 3., péntek

Akadozik a közlekedés Székelyföldön a havazás miatt

Újabb forgalomkorlátozásokat vezettek be pénteken hajnalban a székelyföldi hágókon a havazások miatt.


forgalomkorlátozás, Székelyföld, húsvéti-időjárás, időjárás, havazás, hóvihar, közlekedés, Bucsin-tető. Hargita megye, Csíkszereda, Székelyudvarhely,
Képünk illusztráció. Fotó: Komka Péter/MTI
A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű országúton, valamint a Maroshévízt Borszékkel összekötő 15-ös országutat is lezárták a 7,5 tonnát meghaladó gépjárművek előtt. Az utóbbi útszakaszon időközben feloldották a korlátozást.

A korlátozásokkal a hatóságok azt próbálják elkerülni, hogy a nehéz gépjárművek elakadjanak, és torlódást okozzanak a hegyi utakon.

11 hókotró takarítja és sózza Hargita megye országútjait. Ennek ellenére a megye valamennyi országútját 2-3 centiméteres friss hó borítja, és az utak megtisztítását az erős szél nehezíti, mert újabb és újabb hótorlaszokat képez.

A legvastagabb hóréteget péntek reggel a Bucsin-tetőn mérték, itt a szerda óta lehullott hóréteg vastagsága eléri a 75 centimétert. A Bucsin-tetői meteorológiai állomáson mínusz hét fokot mértek péntek hajnalban.

A rendőrség útügyi információs szolgálata által közzétett adatok szerint a Máramaros megyei hágók is havasak. A Gutin-hágón átvezető, Nagybányát Máramarosszigettel összekötő 18-as országútra szintén nem hajthatnak fel a 7,5 tonnát meghaladó járművek.

A szabályok szerint a hóval borított utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt gépkocsik közlekedhetnek. A szabályt megszegő gépkocsivezetőkre 195 és 292 lej közötti bírság róható ki.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Mediafax