2015. április 14., kedd

Elit klubba került egy magyar mentőkutya

A nyolcéves fekete nőstény labrador a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozik.


állatvilág, mentőkutya, Drazsé, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség
Drazsé. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A főként az eltűntek megtalálásában jeleskedő, kölyökkora óta mentéssel foglalkozó Drázsét egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották be az elit klubba.

A válogatót most először rendezte meg a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, amely több mint 40 ország több száz mentőkutyás szervezetét tömöríti.

Balázs László, a kutató-mentő szolgálat vezetője elmondta: az igen kemény feladatok teljesítésére csak a legjobb képességű kutyák alkalmasak, nem véletlen, hogy a „mestervizsgán” való indulást általában 3-4 éves megfeszített munka előzi meg, a megmérettetés kvalifikációhoz kötött.
A mentőkutyák bevetésére nemcsak földrengések áldozatainak felkutatásakor van szükség, hanem egyre gyakrabban repülőgép-szerencsétlenségek, szökőárak és földcsuszamlások helyszínein is.

Keress személyt!


Ezt a vezényszót kell kiadni ahhoz, hogy Drazsé „szolgálatba helyezze magát”.

állatvilág, mentőkutya, Drazsé, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség
Zsófi és Drazsé
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Drazsé és gazdája, a 22 éves Ádám Zsófia kis pihenőkkel 36 órán át folyamatosan kapták az újabb és újabb riasztásokat, amelyek között a személykeresésen kívül GPS-használat, térképolvasás, elsősegélynyújtás és tájékozódás is szerepelt.

Az egyik legnehezebb feladatként a kutyáknak egy óra alatt kellett átkutatniuk egy 60 ezer négyzetméteres területet és megtalálni az ott megbújó embereket. A más-más helyszíneken lebonyolított nappali és éjszakai keresés után a versenyzőket egy négy kilométeres földútra vezényelték, amelynek mentén – bokrok, fák és más tereptárgyak takarásában – szintén menekítésre várókat rejtettek el.

Csupán 10 mentőkutya tudta teljesíteni az elvárásokat, közöttük Drazsé, a kutya így bekerülhetett az elit klubba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI