2015. április 5., vasárnap

A Feltámadás ünnepe Zetelakán

A húsvét vasárnapi határkerülés a húsvéti ünnepkör jellegzetes népszokása Székelyföldön; Zetelakán is évszázados hagyománya van.


Z. Nagy István felvétele  A képre kattintva galéria nyílik!
Öregek elmondása alapján még a pogány korból származik az ünnep magja: tavasszal a falu lakói kivonultak a határba, számba vették a gyepüket, megjelölték a határokat, megtisztították a forrásokat.

Ez az idők folyamán vallási töltettel is párosult: a falu lakói keresztekhez, kápolnákhoz zarándokoltak el.

Napjainkban is nagy érdeklődés övezi a határkerülést. Több százan vágnak neki az útnak. Zeteváralja határában találkoznak a szomszédos település határkerülőivel. Zászlók, lobogók lengetésével köszöntik egymást.

Nem maradhat el a jellegzetes húsvéti eledelek - bárányhús, piros tojás, kalács és pálinka - megszentelése sem. A közösen elfogyasztott reggeli után a keresztalják visszavonulnak az ünnepi misére. A határkerülők énekelve élesztik a természetet. hírül viszik az otthon maradottaknak, hogy Feltámadt Krisztus! Áldást kérnek Istentől a termésre és a falu lakóira.
Csíki Árpád

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.