2015. április 12., vasárnap

A kannabisz lassíthatja a rákot

Izraeli tudósok több tucat kannabiszféle több száz különféle rákos sejtcsoport növekedésre gyakorolt hatását vizsgálták.


cannabis, marihuána, egészség, rákbetegség, kutatás, Cannabis Pharmaceuticals, Technion, Israel Institute of Technology, Dedi Meiri
Több rákfajta kezelésére is alkalmas a kábítószerként is ható növény. Fotó: Bob Pearson/EPA/MTI
Első következtetéseik szerint az agydaganat és a mellrák gyógyításában hatékony lehet a kábítószerként is ható növény alkalmazása.

A haifai Technion Egyetemen tudósai a marihuána aktív gyógyhatását vizsgálták, vagyis azt, hogy képes-e elősegíteni a rákos sejtburjánzás megállítását vagy csökkentését.

Noha a kutatás még kezdeti stádiumában van Dedi Meiri, a kutatást vezető professzor elmondta: a cannabist alkalmazva sikerült „öngyilkosságra” késztetniük a daganatos agysejteket.

Egyelőre nem értik a jelenség okát, de hasonló sejthalált idéztek elő mellrákos sejtekben is, és következetesen kutatják a betegség többi fajtáját. Meiri egyelőre óvatosan fogalmaz, és abban reménykedik, hogy munkájával sikerül segítenie öt-hat rákfajta kezelését.

A kísérleteket támogatja az amerikai Cannabis Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat is, amely a növényre alapozva fejleszt ki különféle gyógyszereket. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI