2015. április 30., csütörtök

5 százalék alá csökkent az RMDSZ támogatottsága

Nem jutna be az RMDSZ a parlamentbe, ha most rendeznének választásokat - derült ki a CSCI közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.


Így néz ki pillanatnyilag a szavazási szándék. Forrás: Infopolitic
A szövetségre a megkérdezettek 4 százaléka voksolna, míg a parlamenti küszöb ötszázalékos Romániában.

Romániában 2016 őszén rendeznek parlamenti választást. A törvényhozás egy átfogó választási reformon dolgozik jelenleg. Azt tervezik, hogy visszatérnek a megyei pártlistás, arányos választási rendszerhez, amely 2008 előtt volt érvényben Romániában.

Az RMDSZ, amely a legutóbbi, 2012-es választáson a voksok 5,1 százalékával került be a bukaresti parlamentbe, a regionális pártoknak kedvező alternatív küszöb bevezetését szeretné elérni. Ha elfogadják javaslatát, azok az 5 százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is parlamenti képviselethez juthatnának, amelyek négy megyében 20 százalék feletti támogatottságot szereznek.

A CSCI felmérése szerint a parlamenti választást a Nemzeti Liberális Párt nyerné meg 42 százalékkal. A jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt körüli pártszövetség a voksok 39 százalékára számíthat.

Rajtuk kívül a SZDP-vel együttműködő, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök által alapított Liberális Reform Párt jutna be a parlamentbe a voksok 5 százalékával.

A bizalmi toplistát 75 százalékkal Klaus Johannis vezeti; Victor Ponta miniszterelnökben a megkérdezettek 41 százaléka bízik.

A CSCI felmérése április 20-24 között készült egy, a választók politikai nézeteit háromszázalékos hibahatárral tükröző, több mint ezerfős országos mintán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI