2015. március 12., csütörtök

Visszakerült a turul a madéfalvi emlékműre

Helyére tették a madéfalvi veszedelem emlékművét díszítő turulmadarat. A 110 éves alkotást tavaly júliusban Kolozsvárra vitték restaurálni.


Madéfalva, madéfalvi veszedelem, turulszobor, turulmadár, siculicidium,

A helyreállítási munkálatokat és az emlékmű körüli tér rendezését 17 millió forinttal támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár január 7-én, a Madéfalvi veszedelem 251. évfordulóján jelentette be, hogy anyagilag támogatják az emlékmű és az emlékoszlopot díszítő turulmadár restaurálását is.

Köllő Miklós alkotását Kolozsváron, Kolozsi Tibor szobrászművész restaurálta. A szobor 2 és fél méter fesztávolságú szárnyait alaposan megviselték az időjárás viszontagságai, mert az 110 évvel ezelőtt nem bronzból, hanem egy sokkal kényesebb anyagból, cinkből készült.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!

Kolozsi Tibor elmondta, hogy a Fehéregyházai sas másolatát a szobrász annak idején ajándékba adta a Madéfalvi emlékműre. A művész meghalt azelőtt, mielőtt a szobrot elkészült volna, a madéfalviaknak pedig nem volt elég pénzük ahhoz, hogy bronzba öntsék.

Az emlékmű a szabadságjogaikért küzdő csíki, kászoni és háromszéki székelyek ellen 1764. január 7-én elkövetett vérengzés több száz áldozata előtt tiszteleg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Duna Híradó