2015. március 5., csütörtök

Verestóy Attila is nyílt levelet írt Johannisnak (szatíra)

Megjelent a Háromszék napilap március 6-i számában.


Verestóy Attila is beállt a román államfőnek nyílt levelet intéző erdélyi magyar politikusok sorába. 


erdőirtás, Verestóy Attila, nyílt levél, erdő-visszaszolgáltatás, illegális erdő-visszaszolgáltatás, korrupció, fakitermelés, Székelyföld,
Verestóy Attila — Forrás: RMDSZ
Az RMDSZ-es szenátor levelében arra kérte Klaus Johannist, hogy halaszthatatlanul emelje fel szavát az erdőirtás ellen. A politikus levelét nem papíron, hanem elektronikus úton küldte el, ezzel is utalva a helyzet súlyosságára.

Verestóy mélységes aggodalmát fejezte ki az utóbbi években tapasztalt hatalmas ütemű erdőpusztítás miatt, és felhívta Johannis figyelmét arra, hogy Románia számára súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat a korlátlan fakitermelés.

„Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor néhány év múlva eltűnik Románia összes erdeje”  húzta meg a vészharangot a politikus. Hozzátette: ha a fákat elpusztítjuk, valószínűleg mi is velük pusztulunk.

A székelyföldi politikus szerint megengedhetetlen, hogy egyesek „druzsbával a kezükben Istent játsszanak erdeinkben”. 

Verestóy különösen aggasztónak tartja az általa „Románia tüdejének” nevezett székelyföldi erdők sorsát, ahol évente több ezer köbméter fát termelnek ki a legalitás és illegalitás határán egyensúlyozó „fatolvajok”, akik a kivágott fák helyébe nem ültetnek újakat, „zöld utat” adva ezáltal az árvizeknek, aszályoknak és a légszennyezésnek.

A megszállott és elszánt környezetvédő aktivista és politikus tájékoztatta a román államfőt arról, hogy immár 25 éve ostromolja az illetékes román hivatalokat, de azok kettős mércét alkalmaznak: míg fellépnek az ország más térségeiben garázdálkodó fatolvajok ellen, a Székelyföldön pusztító „erdőfodrászok” esetében nem teszik ugyanezt. „A tudatos gondtalanságot népirtás céljából követik el, el akarják venni tőlünk a tiszta levegőt, azt akarják hogy mindannyian elpusztuljunk a légszennyezés következményei miatt” — fogalmazott felháborodott hangvételű levelében Verestóy.
Székelyföld lakói már így is túl sokat elszenvedtek. Kétségbeesetten követelem, hogy az Elnök úr mielőbb cselekedjen, mert a jelenlegi helyzet tűrhetetlen. Ismételten kérem, emelje fel szavát az erdőirtások ellen, álljon ki erdeinkért és hirdesse a környezettudatos élet előnyeit. Ez nem csak Székelyföld, de az egész ország érdeke is.
„Legyen Románia a jól kivágott erdők országa” — zárta nyílt levelét Verestóy Attila. A szenátor utóiratként hozzátette: „Ezt a harcot egyedül nem tudom megvívni!”
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
A kép forrása: Facebook/RMDSZ