2015. március 25., szerda

Vasárnaptól nyári időszámítás

29-én éjjel 3 órakor kell 4 órára átállítani az órákat, ezzel a szakemberek szerint egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet megspórolni.


Óraátállítás. Fotó: Pathe/Photofest (Safety Last! - 1923)
Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban fedi a természetes világosság idejét, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

Pro


A szakemberek évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet megspórolni.

A nyári időszámítás bevezetése az energiamegtakarítás mellett más előnnyel is jár:

  • az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak;
  • szabadtéri munkahelyeken, így például az építőiparban hosszabb ideig végezhető munka;
  • a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma,
  • mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kontra


A nyári időszámítás 20. század elején történt bevezetése óra folyamatosan vita zajlik az eljárás kellően hasznos voltáról, illetve, hogy az előnyös vonások ellensúlyozzák-e a hátrányokat.

A nyári időszámítás energiatakarékossági célokból való bevezetésének kritikusai szerint a papíron mutatkozó előnyök nem feltétlenül valósak: a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók - ez csak egy a sok példa közül - a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

Továbbá - állítják a módszer kritikusai - az óraátállítás az emberi egészségre és közérzetre is káros: sokak számára akár 1-2 hétig is elhúzódó kellemetlen közérzettel, fejfájással, figyelmetlenséggel, csökkent koncentrálóképességgel jár, mivel az ember belső, biológiai óráját nem lehet egy pillanat alatt átállítani. Az alvási ciklus is felborul, az ember este nem tud elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébred. A tavaszi óraátállítás utáni három napban jelentősen megnövekszik az infarktusos esetek száma is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI